9% по-ниска цена на газа иска „Булгаргаз“ от ДКЕВР

9% по-ниска цена на газа иска „Булгаргаз“ от ДКЕВР
Задълженията на на всички топлофикационни дружества към „Булгаргаз“ възлизат на около 184 млн. лв., като „Топлофикация - София“, продължава да бъде най-големия длъжник, съобщи Димитър Гогов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Намаление на цената на природния газ с около 9% за следващото тримесечие ще поиска „Булгаргаз“ от енергийния регулатор, обяви директорът на компанията Димитър Гогов.

Точно колко ще бъде исканото намаление ще стане ясно следващия понеделник, когато общественият доставчик ще внесе заявлението си в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Задълженията на всички топлофикационни дружества към „Булгаргаз“ възлизат на около 184 млн. лв., като „Топлофикация - София“, продължава да бъде най-големият длъжник на обществения доставчик с дълг от 167 млн. лв.

„Границата на търпението отдавна е премината“, призна Димитър Гогов, но подчерта, че „Булгаргаз“ има желание да доставя газ и иска да води добър диалог с клиентите си.

Той призна, че „Топлофикация - София“ изпитва затруднения да си плаща задълженията заради ниската събираемост и апелира към всички потребители на топлофикационното дружество да си плащат сметките, защото неплащането генерира верига от проблеми, която рефлектира върху всички.

Непрекъснато се водят разговори между „Булгаргаз“ и ръководството на „Топлофикация - София“ за намирането на решение на проблема.

Според Димитър Гогов едно от възможните решения е „Булгаргаз“ да продаде част от вземанията си срещу свежи пари. Според него всичко, което бъде направено за намаляване на задълженията на топлофикацията ще облекчи ситуацията в целия газов сектор.

От дружеството имат намерение да добият максималното възможно количество природен газ от газохранилището в Чирен, за да може през следващото лято да се нагнети максимално повече синьо гориво.

Очакванията са, че природният газ, който ще бъде нагнетен през летните месеци на 2013 г. в Чирен, ще е по-евтин от този, който в момента се намира в газохранилището.

Общо между 300 и 500 млн. куб. метра трябва да бъдат нагнетени през следващата година, като при изгодни условия част от тях биха могли да бъдат продадени извън страната.

Вече има заявен интерес от съседни на България държави за купуване на природен газ от „Булгаргаз“, съобщи още Димитър Гогов.

#Чирен #природен газ #ДКЕВР #Димитър Гогов #„Булгаргаз"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници