Мали получи български оръжия, блокирани в Гвинея от юли

Мали получи български оръжия, блокирани в Гвинея от юли
Оръжията от България са били купени още от президента Амаду Тумани Туре, който бе свален от власт с преврат през март 2012 г. Снимка: timeslive.co.za
A A+ A++ A

Мали получи бронирана техника и оръжия от България, закупени от режима на сваления президент Амаду Тумани Туре.

Оръжията бяха блокирани в столицата на Гвинея Конакри от 27 юли с решение, взето заедно с останалите страни от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС).

Във вторник оръжията от България са пристигнали в столицата на Мали Бамако, предаде АФП, потвърждавайки информация от изявление на високопоставен служител в министерството на отбраната на Мали.

През септември гвинейският делегиран министър, отговарящ за отбраната, Абдул Кабеле Камара заяви, че оръжията за Мали, пристигнали с кораб от България, били конфискувани от гвинейското правителство.

„Организацията Cédéao (Икономическа общност на държавите от Западна Африка) връчи на Мали официално писмо, с което съобщава, че вече може да получи блокираните в Конакри оръжия. Всъщност, напълно нормално е оръжията да бъдат доставени у дома. В петък през нощта те потеглиха към местоназначението си," посочи източникът.

Автоколона от десетки камиони, натоварени с контейнери и танкове, пристигна под военна охрана в малийската столица Бамако, предаде БГНЕС.

Капитан Амаду Хая Саного, ръководител на превратаджиите, които свалиха президента Амаду Тумани Туре, придружаваше автоколоната, която пътува към военен лагер близо до столицата Бамако.

Офицерът от запаса Амаду Тумани Туре, който управляваше Мали от десет години, бе свален с военен преврат на 22 март 2012 г. по-малко от шест седмици преди насрочени президентски избори, на които той не се бе кандидатирал.

Пучистите обвиниха Амаду Тумани Туре в некомпетентност в борбата срещу туарегските бунтовници и ислямистките групировки в северната част на страната.

Последните обаче се възползваха от преврата и на практика овладяха напълно Северно Мали до началото на април.

Впоследствие ислямистите изместиха бившите си туарегски съюзници и контролират сами тази част на страната.

На 1 септември те дори превзеха стратегическия град Дуенца в Централно Мали, докъдето вече достигат се разпростират техните владения.

#Амаду Тумани Туре #Мали #Гвинея #Бамако #Абдул Кабеле Камара #ЕКОВАС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници