Разрешиха използването на СРС-та при съмнения за купуване на гласове

Разрешиха използването на СРС-та при съмнения за купуване на гласове
СРС-та ще се ползват при съмнения за предлагането или даването на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Специалните разузнавателни средства (СРС) ще могат да се използват при съмнения за организирането на купуване на гласове, решиха депутатите от парламентарната правна комисия.

Народните представители въведоха и промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, според която органите на досъдебното производство ще могат да използват СРС при разследването на определени изборни нарушения, посочи БГНЕС.

СРС-та ще се ползват при съмнения за предлагането или даването на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, както и при разследването на посредниците при купуването на гласове.

Доставчиците на медийни услуги пък вече са длъжни да обявяват на интернет страницата си пълното съдържание на договорите, сключени с всички регистрирани за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети.

Експериментални преброителни комисии, които ще преброяват гласовете в две общини с население до 30 000 избиратели, които ще се избират чрез жребий, ще има по време на местните избори през 2015 г.

Преброителна комисия ще се сформира и при провеждането на частични местни избори в общините с население до 30 000 души.

#СРС #Специални разузнавателни средства #Изборен кодекс #избори #правна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници