Терминал 2 на Летище София с нова контролна кула за 15 млн. лв.

Терминал 2 на Летище София с нова контролна кула за 15 млн. лв.
Контролната кула на Терминал 2 на Летище София ще работи повече от 40 г., започвайки от сряда веднага след официалното си откриване в сряда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Терминал 2 на Летище София вече има нова контролна кула за над 15 млн. лв.

Съоръжението ще работи повече от 40 г., започвайки от сряда веднага след официалното си откриване, когато ще изземе ръководните функции на своята предшественичка на Терминал 1, предаде БГНЕС.

В кулата ще има помещение за ръководител полети и още петима негови колеги. Има предвидени и допълнителни места за работници, обслужващи планираната за изграждане писта за излитане и кацане на летището.

„Тази кула ще даде възможност за увеличаване на капацитета на Летище София и подобряване на ефективността на ръководител полети“, обясни Ивайло Василев, директор на дирекция „Управление на въздушното движение“.

По неговите думи това ще доведе до подобряване на нивата на сигурност и ще спомогне за включването от следващата година на система за управление и контрол на въздушното движение.

Така ръководител полети ще може да увеличи броя на самолетите, които обслужва в условия на ниска видимост, разясни Василев.

Той не се ангажира да каже точно колко ще се увеличи капацитетът на Летище София, но според директора то ще е осезаемо за пътниците.

„Когато Летище София работи в условия на ниска видимост, има разписани процедури и се работи с определен брой въздухоплавателни средства. Когато се вкара тази нова система и тази кула е внедрена в експлоатация, броят на хората и превозните средства по маневрената площ на летището ще се увеличи, тъй като ръководител полети ще ги наблюдава непрекъснато“, обясни Ивайло Василев.

#летище София #Терминал 2

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници