ЕК: „Южен поток" е обект на третия енергиен пакет

ЕК: „Южен поток" е обект на третия енергиен пакет
С това Европейската комисия отхвърли твърденията от руска страна, че газопроводът ще получи специален статут на транснационален проект. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Южен поток" е обект на европейското законодателство и по-точно на третия енергиен пакет, заяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Марлене Холцнер.

Холцнер добави, че това важи за всеки друг газопровод, който ще се изгражда на територията на Европейския съюз, предаде БНР.

С това Европейската комисия отхвърли твърденията от руска страна, че газопроводът ще получи специален статут на транснационален проект, с което ще отпадне задължението собствениците на тръбата да осигуряват достъп до нея и на конкурентни компании.

Холцнер посочи, че третият енергиен пакет ясно регламентира, че фирмите-собственици не могат да използват сами 100% от капацитета на тръбата, а са длъжни да дадат достъп до нея и на други компании, ако те поискат това.

„Няма значение дали газопроводът е на територията на една, две или повече страни-членки, щом се намира на територията на Евросъюза", каза още гвоорителят.

Холцнер добави, че ЕК не е виждала нито проекта, нито споразуменията, сключени от „Газпром" със страни–членки на Европейския съюз, както и че дори не знае откъде и докъде ще стига газопровода.

#Европейска комисия #ЕК #„Южен поток" #газопровод #газ #Европейски съюз #страна-членка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници