Сирия няма да използва химически оръжия

Сирия няма да използва химически оръжия
По-рано в понеделник американският държавният секретар Хилари Клинтън, която е на посещение в Прага, предупреди, че Вашингтон ще вземе мерки, ако режимът на Асад прибегне до химически оръжия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия никога няма да използва химически оръжия срещу сирийските граждани, съобщи държавната телевизия, позовавайки се на източник от външното министерство.

По-рано в понеделник американският държавният секретар Хилари Клинтън, която е на посещение в Прага, предупреди, че Вашингтон ще вземе мерки, ако режимът на Асад прибегне до химически оръжия.

Цитираният източник категорично заяви, че Сирия потвърждава нееднократно, че никога и при никакви обстоятелства няма да използва химически оръжия срещу „собствения си народ, ако подобни оръжия изобщо съществуват", предадоха АФП и БГНЕС.

По време на среща с чешкия си колега Карел Шварценберг Клинтън коментира, че „това е червена линия за САЩ" и още веднъж отправи сериозно предупреждение към Асад, че поведението му е осъдително, а действията срещу собствения му народ тя нарече „трагични".

Държавният секретар на САЩ отказа да даде каквито и да е подробности относно това, което САЩ ще направят. Тя подчерта, че при доказателства, че Сирия се е върнала към употреба на химически оръжия срещу собствения си народ, Съединените Щати ще вземат мерки.

В края на ноември Комитетът по човешките права на ООН осъди „продължаващите, широко разпространени и систематични" нарушения на тези права в Сирия.

Комитетът прие резолюция, в която цитира използването на тежки оръжия, въздушни бомбардировки и прилагането на сила срещу цивилни от страна на властите и милициите.

В документа се споменават също кланетата на цивилни, екзекуциите и убийствата на демонстранти и журналисти.

Резолюцията на ООН призовава сирийското правителство „незабавно да сложи край на всички нарушения на човешките права и нападения срещу мирни жители", пише в документа.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 40 000 души.

#Сирия #САЩ #държавен секретар #Хилари Клинтън #химически оръжия #президент на Сирия #Башар ал-Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници