Клинтън открито лобира за американски енергиен концерн в Чехия

Клинтън открито лобира за американски енергиен концерн в Чехия
Според нея американо-япоснкият концерн предлага най-добрия проект за изграждането на Трити и Четвърти блок на атомната централа „Темелин". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският държавен секретар Хилъри Клинтън открито лобира за американо-японския концерн „Уестингхаус" в разширяването на чешката атомна централа „Темелин" .

По време на посещението си в Прага Клинтън заяви, че не се срамува открито да лобира за инвестиционния проект на „Уестингхаус" в разширяването„Темелин".

Според нея американо-япоснкият концерн предлага най-добрия проект, с най-добрата и сигурна технология, цена и работни места.

Другият кандидат в проекта е чешко-руският консорциум МИР-1200, след като френската „Арева" отпадна.

По този повод Чехия вече имаше срещи с представители на Русия и Франция, но решението кой ще строи Трети и Четвърти блок на „Темелин" ще бъде взето през 2013 г.

Новите мощности на атомната централа трябва да бъдат завършени най-късно през 2025 г., а стойността им възлиза на 10 млрд. долара.

По думите на Хилари Клинтън Чешката република е водеща в сферата на безопасната ядрена енергия в Централна Европа. Вече имало изградено сътрудничество с чешките партньори в тази сфера, които ще се опитат да изградят в Прага общ център за безопасна ядрена енергетика.

По време на дискусиите са били обсъдени и „всички стратегически въпроси" като американските инвестиции, ситуацията в Ивицата Газа, в Близкия Изток и на Балканите, сподели с чешкия външен министър Карел Шварценберг.

#държавен секретар #Хилъри Клинтън #лобиране #атомна централа #Карел Шварценберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници