Плевнелиев предложи надпартиен национален пакт за европарите

Плевнелиев предложи надпартиен национален пакт за европарите
У нас бизнесът е този, който е доказал с действията си, че можем да бъдем регионална сила, заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата между правителството с бизнеса „Големите въпроси на 2013". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев предложи политическите партии в България да сключат национален пакт за усвояването на средствата от еврофондовете.

Идеята на националния пакт е следващите правителства да не пипат структурите за усвояване на еврофондовете, парламентарните избори да не забавят усвояването, обясни държавният глава на срещата на правителството с бизнеса „Големите въпроси на 2013".

„Трябва да постигнем консенсус и за програмата „България 2020". Да я развиваме и изпълняваме независимо кой е на власт, както и да работим по дългосрочния план и по приоритетите," посочи Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта необходимостта от приемственост както във властта, така и в бизнеса, като даде като отрицателен пример с непрекъснатото „спиране и пускане" на АЕЦ „Белене".

„У нас бизнесът е този, който е доказал с действията си, че можем да бъдем регионална сила. Били сме много пъти в криза, затова днес сме силни, защото не вярваме в лесното и бързото," подчерта президентът.

„Днес строим мостове и магистрали, борим се за нови фабрики, изграждаме електронно правителство, пренастройваме външната политика в подкрепа на износа и др.," изброи той.

Росен Плевнелиев се спря и на потенциала на България в земеделието и производството на храни, като заяви, че държавата „не е износител на суровини и мозъци, а на готови продукти".

Президентът припомни и прогнозата си до 2020 г. България да е привлякла поне 45 млрд. евро от евросредства, чужди инвестиции и съфинансиране по европейски проекти.

Росен Плевнелиев се ангажира също така да инициира кръгла маса в президентството по важни въпроси на икономиката и бизнеса.

„Формулата „селско стопанство и туризъм" не е достатъчна, страната ни трябва да развива сектори с висока добавена стойност, трябва да опитаме и „висшия пилотаж" - иновации, технологични паркове," категоричен е държавният глава.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #инвестиции #бизнес #еврофондове #електронно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници