60 тъканни проби взети при ексхумацията на Арафат

60 тъканни проби взети при ексхумацията на Арафат
Тялото на палестинския лидер Ясер Арафат бе ексхумирано в мавзолея му в Рамала при сериозни мерки за сигурност на 27 ноември. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

60 тъканни проби са взети от тленните останки на палестинския лидар Ясер Арафат при ексхумацията му във вторник.

Те са били разпределени за анализ между три екипа следователи – швейцарски, френски и руски, съобщи ръководителят на швейцарския екип Патрис Манжен в интервю за вестник „Матен Диманш", цитирано от БГНЕС.

Проф. Патрис Манжен, директор на Романдския университетски център за съдебна медицина в Лозана, казва, че всичките 60 проби са взети от палестински патолог, който единствен се е докоснал до тялото на покойния лидер.

Три екипа са се заели с разследването на евентуално отравяне на починалия преди осем години Ясер Арафат.

Френският екип се е включил във връзка с жалбата, депозирана от вдовицата на Арафат Суха, а швейцарският екип и руският екип - по искане на Палестинската власт.

Всеки екип сега разполага с двадесетина идентични проби от три типа, изтъква швейцарският професор.

Първите са за определяне на идентичността на тленните останки, вторите - за потвърждаване на хипотезата за наличие на полоний 210, а третите - за технологични изследвания.

Наличието на ненормално високо съдържание на токсичното радиоактивно вещество полоний бе установено от лабораторията в Лозана в личните вещи на Ясер Арафат, които носел при постъпването си в болница във Франция и които били предадени за анализ от вдовицата му в рамките на анкета на арабската телевизия „Ал Джазира".

Очаква се екипите да работят три-четири месеца, за да постигнат резултат. Всеки от екипите ще предаде резултатите на поръчителя си – Палестинската власт за руснаците и швейцарците и френското правосъдие за френските експерти, уточнява проф. Патрис Манжен.

Ако взетите проби потвърдят тезата за отравянето, палестинските ръководители ще сезират Международния наказателен съд, заяви ръководителят на палестинската анкетна комисия Тауфик Тирауи.

#Ясер Арафат #ексхумация #Палестина #вестник „Матен Диманш" #полоний

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници