Реакторите на АЕЦ „Козлодуй" са едни от най-сигурните в Европа, твърди Валентин Николов

Реакторите на АЕЦ „Козлодуй" са едни от най-сигурните в Европа, твърди Валентин Николов
Реакторите на АЕЦ „Козлодуй" са едни от най-сигурните в Европа, твърди директорът на атомната електроцентрала Валентин Николов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реакторите на АЕЦ „Козлодуй" са едни от най-сигурните в Европа, твърди директорът на атомната електроцентрала Валентин Николов.

„В момента блоковете работят на пълна мощност. В последните 10 години за сигурността им са вкарани половин милиард евро," посочи Валентин Николов пред БНР.

По случай 25-тата годишнина от пускането на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" директорът на централата информира, че той е произвел над 13 млн. мвт./ч електроенергия.

Валентин Николов посочи, че преди Министерски съвет да вземе решение за строежа на 7-ми блок, трябва да се направи предпроектно проучване, геоложко проучване, избор на площадка, както и Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), която трябва да бъде говора до септември.

„Поискали сме в договора да се включат и всички забележки, които министърът на околната среда и водите на Румъния е поискал от нас," посочи Валентин Николов.

В договора са предвидено и обществени обсъждания в 100-километровата зона около 7-ми блок, включително в Румъния, допълни директорът на АЕЦ „Козлодуй".

#АЕЦ „Козлодуй" #Валентин Николов #ОВОС #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници