Попова би се изправила срещу целия свят в опозиция на смъртното наказание

Попова би се изправила срещу целия свят в опозиция на смъртното наказание
За смъртно наказание никога не бих искала да се говори, никога не бих искала да чувам нито като личност, нито като държавник, категорична е вицепрезидентът Попова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова обяви, че би се изправила срещу целия свят в защита на позицията си срещу смъртното наказание.

„За смъртно наказание никога не бих искала да се говори, никога не бих искала да чувам нито като личност, нито като държавник. И срещу смъртното наказание бих застанала, ако трябва и срещу целия свят," категорична бе Маргарита Попова пред БНР.

По-рано през седмицата тя предложи премахване на мярката „доживотен затвор без право на замяна" от системата на наказанията в България, като изтъкна, че това е нейна последователна политика още откакто била прокурор.

Маргарита Попова разказа в неделя, че проектът за нов Наказателен кодекс е ангажимент, който тя поела в рамките на механизма за сътрудничество и оценка на ЕК в края на 2009 г., когато беше правосъден министър в кабинета „Борисов".

„Един от акцентите беше да бъде осъвременена системата на наказания, тоест да помислим какви по вид наказания ще заложим в новия НК и как ще бъдат съразмерни," обясни вицепрезидентът.

Тя отново изтъкна аргумента си, че няма друга държава освен България, в чийто Наказателен кодекс или закон наказанието „доживотен затвор" да фигурира два пъти – с право на замяна и без право на замяна.

„Разбирам хората, разбирам обществото, разбирам техните претенции, тяхната национална нагласа. Разбирам много добре емоциите и нагласите на хората срещу тази тема, която се отвори. Нагласите на хората навсякъде под слънцето са такива, защото хората са настроени срещу злото, което те виждат в извършването на престъпление. Никой не може да убеди лесно жертвата, пострадала от престъпление, че не трябва да има тежко възмездие и ако може - най-тежкото," коментира Маргарита Попова.

По думите й, дебатът за доживотния затвор без право на замяна трябва да се фокусира върху регулацията в българския Наказателен кодекс, вместо да остава в полето на хуманността и емоциите.

„Регулация, по която ние отиваме на съд в европейските структури и има опасност, ако в нашия НК продължава да присъства по два начина доживотен затвор, Страсбург няма да се поколебае да ни отправи послание да плащаме пари," смята Маргарита Попова.

#Маргарита Попова #вицепрезидент на България #смъртно наказание #доживотен затвор #Наказателен кодекс #НК #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници