НДСВ съди МИЕТ заради АЕЦ „Белене“, иска доклада на HSBC публичен

НДСВ съди МИЕТ заради АЕЦ „Белене“, иска доклада на HSBC публичен
Председателят на НДСВ Христина Христова обжалва отказа на МИЕТ за достъп до информация във Върховния административен съд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НДСВ праща на съд Министерството на икономиката и енергетиката заради отказан достъп до информация по проекта АЕЦ „Белене“.

НДСВ получи отказ за достъп до обществена информация относно всички разработки, оценки и доклади на консултанта на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – банка HSBC, относно икономическите параметри, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Председателят на НДСВ Христина Христова обжалва този отказ във Върховния административен съд.

Вече повече от месец държавните институции препращат искането на НДСВ от една на друга с цел да се откаже достъп до исканата информация, коментират още от партията.

„Министерският съвет изпрати заявлението на НДСВ към МИЕТ по компетентност, от МИЕТ ни уведомиха, че не разполагат с доклада и ни насочиха към БЕХ, който пък отказа да ни го предостави с мотива, че не е публичноправна организация, а исканата от нас информация е конфиденциална“, заявяват от НДСВ.

Според центристката партия, управлявала от 2001 г. до 2005 г., а впоследствие участвала и в Тройната коалиция, въпросът за АЕЦ „Белене“ е от обществено значение в контекста на предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика в България.

„Как министър-председателят Бойко Борисов, а и Народното събрание са формирали решение за спиране на проекта АЕЦ „Белене“, ако не са получили достоверна информация от доклада на HSBC“, питат от НДСВ.

Според партията излиза, че решението е взето без аргументи и експертиза или по политически причини, а не по целесъобразност.

НДСВ смята, че докладът на консултанта по проекта трябва да стане публично достояние преди референдума, категорични са от партията.

#АЕЦ „Белене" #НДСВ #МИЕТ #HSBC #достъп до информация #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници