Президентът без категорична позиция за доживотната присъда

Президентът без категорична позиция за доживотната присъда
Президентът Росен Плевнелиев присъства на встъпването в длъжност на Боряна Пенчева като член на Управителния съвет на БНБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев се въздържа от категорична позиция по въпроса с отмяната на доживотната присъда без право на замяна.

В сряда вицепрезидентът Маргарита Попова отправи предложение доживотният затвор без право на замяна да бъде премахнат от системата на наказанията в българското наказателно право.

Според нея тази присъда е нехуманно и репресивно, конкуриващо се само със смъртната присъда наказание.

„Според логиката един човек, който може да е извършил най-тежкото престъпление и да е получил най-тежкото наказание за това, би могъл да получи шанс да се поправи. С поведението си той може да докаже, че е преосмислил позицията и с хода на времето да получи една по-снизходителна присъда“, коментира Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той обаче не изрази конкретна позиция по предложението на Маргарита Попова, като само посочи, че има нужда от дебат, в рамките на който да се чуят повече аргументи.

„За мен е много важно нещата в държавата да се случват не защото един или двама са ги пожелали, а защото обществото и институциите заедно са се обединили и са намерили правилното решение“, каза държавният глава.

С мотива, че не иска да предопределя изхода от дискусиите по една толкова важна тема, Росен Плевнелиев отказа допълнителен коментар и изтъкна, че още е рано президентът да се произнася по тази тема.

Държавният глава присъства на встъпването в длъжност на Боряна Пенчева като член на Управителния съвет на БНБ.

„Успехите на БНБ са видими не само за нас, но и за Европа и за целия свят. От руините на проблемите се роди една изключителна силна, достойна и консервативна професионална институция, която е за пример на много други европейски централни банки. Днес България се гордее със стабилността на своята банкова система. Днес България е за пример“, подчерта Плевнелиев.

Боряна Пенчева, която беше заместник финансов министър, влиза в ръководството на БНБ от квотата на държавния глава.

Шестгодишният й мандат ще започне на 2 декември, когато изтича мандатът на досегашния член Олег Недялков.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Маргарита Попова #вицепрезидент на България #доживотен затвор #смъртно наказание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници