Депутатите забраниха лова на кафява мечка в България

Депутатите забраниха лова на кафява мечка в България
Предвижда се кафявата мечка да бъде извадена от приложение 1 като ловен вид. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Парламентът забрани лова на кафява мечка на територията на България с промени в Закона за лова и опазване на дивеча, приети на първо четене.

В промените е записано, че министърът на земеделието и храните може да издаде разрешително за отстрел на кафява мечка като изключение от забраната в особени случаи и при спазване разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, предаде БТА.

Предложените промени са свързани със започналата наказателна процедура срещу България за регламентирания в закона ред за определяне на годишна квота за отстрел и за издаване на разрешителни за отстрел на мечки.

Предвижда се кафявата мечка да бъде извадена от приложение 1 като ловен вид.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева (ГЕРБ) посочи, че с предлаганата промяна се връща действащото до края на 2010 г. законодателство.

През 2010 г. е въведена минимална квота от 3% и максимална квота от 8% за отстрел на кафява мечка, обясни Десислава Танева и добави, че в момента отменят задължителната минимална квота.

По думите й през 2010 г. са издадени разрешителни за отстрел на 14 мечки, а са отстреляни осем, през 2011 г. разрешителните са 15, а отстреляните мечки са девет. През тази година са издадени 12 разрешителни, а са уловени две животни.

Венцислав Лаков от „Атака“ каза, че в България и Гърция има проблем със свръхпопулацията на кафявата мечка, докато в други страни няма проблем.

Той посочи, че през тази година са регистрирани 29 нападения. Тази мярка ще доведе до увеличаване на популацията, прогнозира депутатът.

Той добави, че според Министерството на околната среда и водите те са 550, а според земеделското над 800.

Парламентарната група на ловците да се вземе в ръце и да не приема тези промени, призова Венцислав Лаков.

Димчо Михалевски попита защо се е наложила промяната от 2010 г. Според него в една част от Родопите няма проблем, защото не спазват закона, а проблем има, където той се спазва.

Проблемът според депутата от левицата би се решил, ако започне разселване на мечките от хабитата, който обитават, защото той е малък.

Той посочи, че няма да подкрепят законопроекта и ще внесат промени в Закона за биологичното разнообразие, предвиждащи разселване на мечките.

Според Лъчезар Тошев от Синята коалиция кафявата мечка е защитен вид и не трябва да се отстрелва.

#лов #кафява мечка #Закон за биологичното разнообразие #Десислава Танева #Венцислав Лаков #„Атака" #Лъчезар Тошев #Синята коалиция #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници