След скандалния бонус от 73 000 лв. Виолета Николова се сдоби с обвинение

След скандалния бонус от 73 000 лв. Виолета Николова се сдоби с обвинение
Виолета Николова стана скандално известна с бонуса си за 2011 г. в размер на 73 000 лв. Тя се беше самовъзнаградила с 48 000 лв. от тази сума. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Обвинението е за длъжностно присвояване в размер на 53 000 лв. В момента мярката за неотклонение на Виолета Николова е „подписка“, предаде БГНЕС.

Тя е обвинена за това, че в периода 19 юли 2011 – 19 декември 2011 г. като изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е присвоила пари от държавния бюджет на България в големи размери, а именно 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.

За улесняване на присвояването Виолета Николова е извършила престъпление по служба. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена, след като стана ясно, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева.

След като напусна агенцията, Виолета Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като тя сама се е възнаградила с 48 000 лв. Останалите 24 000 лв. е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова.

В декларацията си за имуществото, което притежава към датата на освобождаването й, в графата „Налични парични средства“ Виолета Николова пише: „Нямам нищо за деклариране“.

В депозит тя има общо 100 евро на нейно име, а съпругът й Росен Николов има 900 евро.

За сметка на това през миналата година бившата директорка на Агенцията по вписванията се е сдобила с апартамент от 62 кв. м на стойност 105 615 лв. Жилището е закупено с ипотечен кредит от „Токуда банк“.

Виолета Николова има и потребителски кредит за 20 000 лева, отпуснат от банка ДСК.

Виолета Николова е получила общо за 2011 г. над 72 хиляди допълнително върху заплатата си като допълнително материално стимулиране.

Виолета Николова пое поста като ръководител на Агенцията по вписванията през октомври 2010 г. Работата й се запомни в медиите със скандала по вписванията на партидата на „Петрол холдинг“ и дългите опашки от чакащи пред агенцията в края на миналата година.

#Виолета Николова #Агенция по вписванията #бонус #допълнително материално стимулиране #длъжностно присвояване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници