ООН призна Палестина за страна наблюдател

ООН призна Палестина за страна наблюдател
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас и палестинската делегация в ООН приветстват приемането на резолюцията, с която Палестина получи статут на държава наблюдател. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Общото събрание на ООН очаквано гласува с мнозинство за признаването на Палестинската автономия за страна наблюдател в организацията.

Въпреки острото противопоставяне на Израел и САЩ усилията на президента Махмуд Аббас бяха увенчани с дипломатически триумф и палестинците спечелиха косвено признаване на суверенна държава, предаде „Ройтерс“, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

138 държави от 193 членки на Общото събрание на ООН подкрепиха резолюцията, 9 гласуваха против, а 41, сред които и България, се въздържаха. Тел Авив заяви, че с това мирът се отдалечава.

Три страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, подкрепиха резолюцията – Русия, Китай и Франция.

Резултатът от вота ще позволи на Палестинската автономия да се включи в работата на агенциите на ООН и да подписва международни договори.

По-рано Махмуд Аббас призова Общото събрание да признае палестинската държавност, като подкрепи резолюцията за повишаване на наблюдателския статут на Палестинската власт от „общност“ на „държава нечленка“.

„Преди 65 години, точно на този ден, Общото събрание на ООН прие резолюция 181, която раздели земята на историческа Палестина на две държави и стана „акт за раждане“ за Израел. Днес Общото събрание е призовано да издаде удостоверение за раждането на Държавата Палестина в нейната реалност. Време е за действие. Вашата подкрепа за нашето усилие днес ще даде причина за надежда на един народ, потиснат от расистка, колониална окупация“, каза Махмуд Аббас в речта си, приветстван с овации и ставане на крака.

Той заяви още, че Общото събрание е изправено пред морален, исторически дълг, който трябва да изпълни без отлагане, с цел да съхрани шансовете за мир.

„Палестинският народ няма да се откаже от неотменните си национални права, дефинирани от резолюциите на ООН. Няма да приемем нищо по-малко от независима Държава Палестина с Източен Ерусалим като столица на палестинската територия, окупирана през 1967 г., живееща в мир и сигурност редом с Държавата Израел“, добави президентът на Палестинската автономия.

Според него международната общност има последен шанс да спаси решението за две държави. Той спомена няколко пъти „неотдавнашната израелска агресия срещу Газа“, като заяви, че израелската армия се е държала по „варварски и ужасен начин“.

„Време е светът ясно да заяви: стига агресия, заселване и окупация“, заяви още Махмуд Аббас.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди твърденията на Аббас, определяйки ги като „враждебни и злостни“, пълни с „грешна пропаганда“. „Това не са думи на човек, който иска мир“, каза той.

Посланикът на Израел в ООН Рон Просор пък заяви пред Общото събрание, че докато палестинците искат признаването на палестинска държава, те все още не са признали еврейската държава, опитвайки се през цялото време да заличат еврейската история. Израелският дипломат нарече резолюцията „толкова едностранна, че не подпомага мира, а го тласка в обратна посока“.

#ООН #Общо събрание на ООН #Палестина #Палестинска автономия #Махмуд Аббас #президент на Палестинската автономия #Израел #Бенямин Нетаняху #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници