Пик в изселванията на роми във Франция отчете „Амнести интернешънъл"

Пик в изселванията на роми във Франция отчете „Амнести интернешънъл"
Повечето от 15 000 мигрирали във Франция роми идват от Румъния, където са изложени на мизерия и дискриминация. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 5000 роми са били изселени от лагерите си във Франция през лятото, а бидонвилите им са били разрушени, констатира „Амнести интернешънъл".

През третото тримесечие е регистриран своеобразен пик, отбелязва в доклад международната правозащитна организация, която призовава Франция да сложи край на насилственото изселване на роми.

„Амнести интернешънъл" критикува тази практика, която продължава „с тревожно темпо" въпреки идването на власт на левицата, предадоха АФП и БГНЕС.

„Ако отбелязваме подобрение на ниво подход и реторика по отношение на предходни години, когато ромите бяха често заклеймявани от властите, то практиката на насилствено изселване продължава със същото тревожно темпо," обяснява директорът на програмата за Европа на правозащитната организация Джон Далхюйзен.

За това разследване „Амнести интернешънъл" е извършила четири мисии на място между февруари и септември в 12 лагера на роми в района на Париж.

„Новото правителство предприе няколко окуражаващи мерки относно ситуацията на ромите," каза още Джон Далхюйзен.

„Това, че начинът на говорене се промени, вече е напредък," коментира председателката на „Амнести Интернешънъл" - Франция Женевиев Гариго.

„На място обаче ситуацията остава същата," казва Марион Кадие, изследователка към организацията, която е участвала в изготвянето на доклада.

„Ние критикуваме начина, по който са извършват изселванията. В повечето случаи на хората не е предложен вариант за настаняване. Често няма никаква консултация, нито информация преди намесата на силите на реда," се казва в доклада.

Неправителствената организация изтъква в доклада разрушителните последствия на насилствените изселвания върху здравето на ромите и обучението на децата им в училище.

Повечето от 15 000 мигрирали във Франция роми идват от Румъния, където са изложени на мизерия и дискриминация. Макар и значително по-малко на брой, във Франция емигрират и роми от България.

#„Амнести Интернешънъл" #Франция #роми #изселване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници