Албания отбеляза пищна 100-годишнина от независимостта си

Албания отбеляза пищна 100-годишнина от независимостта си
Десетки хиляди албанци се стекоха в град Вльора за пищните тържества по случай 100-годишнината от независимостта на Албания от Османската империя. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хиляди албанци се стекоха в град Вльора за пищните тържества по случай 100-годишнината от независимостта на Албания от Османската империя.

„28 ноември е празник за всички албанци, където и да се намират, защото това е денят на независимостта, ден, който бележи саможертвите и мечтите за по-добро бъдеще“, заяви албанският президент Буяр Нишани пред ентусиазираната тълпа.

„Днес сме събрани около това знаме“, каза още той, докато участниците в шествието развяваха червените албански знамена с двуглав черен орел.

Националният празник събра за кратко във Вльора десния премиер Сали Бериша и лидера на социалистическата опозиция Еди Рама, въпреки дълбоките политически различия, които разделят двата лагера от предишните парламентарни избори, опорочени от измами според опозицията, предадоха АФП и БГНЕС.

Кулминацията на церемониите ще бъде митинг в столицата Тирана по-късно в сряда, на който се очаква да присъстват над 100 000 души, съобщиха властите.

Церемонии по повод празника бяха организирани в последните дни и в Македония, където албанците представляват 25% от населението, както и в Косово, където албанското мнозинство обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

По време на митинг в Скопие в неделя премиерите на Албания и Косово Сали Бериша и Хашим Тачи обещаха обединение на всички албанци „в границите на ЕС“, но отхвърлиха безпокойството относно териториалните претенции към области в съседни държави, в които те са мнозинство.

#Албания #независимост #Османска империя #Вльора #Тирана #Еди Рама #Хашим Тачи #премиер на Косово #Сали Бериша #премиер на Албания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници