Разпитват свидетели 001, 002 и 004 по делото срещу 13-те имами

Разпитват свидетели 001, 002 и 004 по делото срещу 13-те имами
Досега в съдебната зала бяха разпитани 28 свидетели и един таен с номер 003. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Тримата защитени свидетели по делото срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям ще бъдат разпитвани в сряда при закрити врати.

Това е петото съдебно заседание по делото, което започна през месец септември. Досега в съдебната зала бяха разпитани 28 свидетели и един таен с номер 003.

В заседанието, което започва в 9.00 часа трябва да бъдат разпитани и останалите тайни свидетели с номера 001, 002 и 004.

Нов протест на националисти се подготвя пред Съдебната палата, като според тях така  те помагали на съда да разглежда обективно делото, заради мирното присъствие на мюсюлмани пред сградата, предаде БГНЕС.

На предно заседание свидетел по делото твърдеше, че е бил тормозен от хора, които са се представили като служители на ДАНС. Муафак ал Асад разказа пред съда, че е бил тормозен да подпише молба, в която се отказва от преводач.

Мъжът разказа, че автомобилът му е бил спрян на пътя София – Сърница и бил тормозен. От обясненията му се разбра, че колата, която го е спрял на тъпя, е била без буркан първоначално, който после бил поставен.

По негворите думи заради налагания тормоза синът му заминал за Сирия.

Хората от родопския град Сърница са обидени от обвиненията за радикален ислям, отправени към техния имам Саид Мутлу, който е един от обвиняемите по делото в Пазарджик.

Според хората проповедите на имама са свързани с всекидневието и това да е по-морално обществото.

„Религията като ислям е много широко понятие. Всички са присъствали на неговите проповеди и те нямат нищо общо с това, което се говори. Много псевдоразбирачи започнаха да обсъждат и се говорят нереални неща", смятат хората.

По думите на имам  Мутлу неговите проповеди никога не са се стремили да подтикват хората към нещо лошо и тобратното няма как да бъде доказано.

„Никой не може да го докаже и покаже това, за което ни обвиниха. То е за проповядване на антидемократична идеология. Много широко понятие е това. Обвинението е по член 108, по който са съдили едно време дисидентите. Антидемократична идеология означава, че едва ли не ще правим преврат и ще сменяме властта", каза Саид Мутлу.

Относно обвинението за насаждане на етническа омраза, имамът посочи, че той проповядва точно обратното – т.с. хората да бъдат толерантни и да спазват правата на всеки един.

„Нашата религия държи изключително много на човешкото отношение към всеки - дори към животните, какво остава за хората, които са създания на Аллах и всеки човек има достойнство, право на живот, на чест. Основните човешки права са застъпени в Корана. Ние нямаме никакво основание да се мразим и да се убиваме, това сме го доказали от векове със съвместно съществуване. Някой сега иска да намери нещо, което го няма", каза още Мутлу.

Районенният мюфтия на Смолян добави Неджми Дъбов, който е другият обвинем, коментира, че това обвинение все още не е ясно за българското общество, за международната общност и за него самия.

„Тъй като обвинението в проповядване на антидемократични ценности е много общо. Самото проповядване, изразяване на мнение, позиция не е ли част от самата демокрация", попита той.

Той сподели, че само би могъл да гадае кой има полза от подобно дело, но със сигурност било против националния интерес и против авторитета на България пред Европа и света.

Според Дъбов този процес е прецедент както в България, така и в Европа.

„Този процес се наблюдава от европейски наблюдатели, от общественици и от международни медии, институции. Убеден съм, че до този момент не носи никакви позитиви. Напротив, негативите са много повече", отбеляза Дъбов.

На 18 септември съдът започна делото срещу 13 подсъдими, повечето имаме от Пазарджик, Смолян и Благоевград, за проповядване на радикален ислям.

Стотици жители от тези области бяха още същия ден пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд, за да окажат морална подкрепа на 13-те обвинени в проповядване на салафизъм. В подкрепа на подсъдимите и на следващите заседания по делото дойдоха десетки жители от Пазарджишко.

#Саид Мутлу #имам #Сърница #Пазарджик #радикален ислям #Корана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници