С 10% са нараснали разходите за социална закрила в ЕС

С 10% са нараснали разходите за социална закрила в ЕС
Евростат“ отбелязва, че повишаването на показателите е закономерно на икономическата криза и на увеличаващата се безработица в рамките на ЕС. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

От 2007 до 2010 г. общите разходи за социална закрила в Европейския съюз са нараснали с около 10% до 29.4% от общия БВП, който пък е останал сравнително стабилен, посочва „Евростат“.

В България стойността се е вдигнала с четири процентни пункта до 18.1% от националния БВП за 2010 г., което е една от най-ниските стойности сред страните членки, пише „Дневник“.

Страната е наравно с Естония и Словакия, като нейните стойности са по-високи само от тези на Румъния и Латвия.

„Евростат“ отбелязва, че повишаването на показателите е закономерно на икономическата криза и на увеличаващата се безработица в рамките на ЕС.

През 2010 г. разходите за социална закрила са били най-големи във Франция, Дания, Холандия, Германия, Финландия, Австрия и Швеция, които са изплатили по около една трета от БВП по това направление.

В Люксембург социалните разходи на глава от населението през 2010 г. са били осем пъти по-високи отколкото в България. Страната е с най-висока стойност на изплатените разходи за социална защита на глава от населението - с 40% над средното ниво за ЕС.

Пенсиите за старост и наследници заемат най-големия дял от разходите в повечето европейски страни, включително и в България. В ЕС в тази част през 2010 г. са похарчени 45% от всички средства за социална защита, а в България 51.5%.

Обезщетенията при болест и пенсиите за инвалидност в страната представляват близо една трета от общите социални разходи при средно 37.4% за ЕС. Още 11.4% от разходите отиват за детски добавки и помощи на социално слаби домакинства в страната ни, отбелязва статистическата служба.

Помощта при безработица в България за 2010 г. е била 3.4% от разходите за социална защита, като в ЕС този показател също е сравнително нисък - 6 на сто. Най-много помощи за безработните се раздават в Испания и Ирландия - съответно 12.9% и 14.1%, където проблемът е и най-сериозен.

#Евростат #България #пенсии #болни #помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници