Добрев: Има резерв газът да е по-евтин с над 7.5%

Добрев: Има резерв газът да е по-евтин с над 7.5%
Министърът каза, че съвсем скоро ще се разбере каква е цената на газа от 1 януари и допълни, че решението ще е на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавата има резерв, който може да понижени цената на газа с повече от 7.5 на сто от 1 януари, заяви икономическият министър Делян Добрев.

Министърът каза, че съвсем скоро ще се разбере каква е цената на газа от 1 януари и допълни, че решението ще е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. (ДКЕВР), предаде Дарик.

„Има достатъчно място за намаление на цената. Със сигурност ще бъде с повече от 7.5 на сто, каквото първоначално прогнозира ДКЕВР, защото аз мисля, че има още малко резерви", каза министърът.

Добрев посочи, че трябва да се има предвид, че 11-те процента отстъпка в цените на доставяния руски газ от „Газпром", която действа от 1 април, вече е калкулирана в цената.

„Така че ако някой очаква 20 на сто от новите договори, от 1 януари, трябва да има предвид, че 11% са калкулирани от 1 октомври", каза Добрев.

На въпрос какво е здравословното намаление, така че „Булгаргаз" да стабилизира финансовото си положение, Добрев отказа да назове конкретен  процент, както и  повече коментари по темата с цената на газа и парното, защото те били в ресора на енергийния регулатор.

На 15 ноември България подписа новия договор от „Газпром", койтпо влиза в сила от 1 януари. Тогава премиерът Бойко Борисов се похвали, че България е договорила с 20 % по-ниска цена на газа, като стана ясно, че понижението е спрямо цената на синьото гориво в началото на 2012 г. От 1 април бе договорена отстъпка от 11 на сто до края на годината.

Малко след това шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов допусна, че газът за потребителите ще поевтинее с поне 5 до 7 на сто.

На 10 декември предстои „Булгаргаз" да внесе предложение за цената на синьото гориво за първото тримесечие на 2013 г., на базата на което ще стане ясно каква ще е корекцията в цените на топлинната енергия.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък бе категоричен, че от Нова година цените на парното ще се понижат значително.

#газ #цена #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #минситър на икономиката #енергетиката и туризма #Делян Добрев #парно #„Газпром" #договор #„Булгаргаз" #отстъпка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници