Цената за оборудването на „Белене" била 60 млн.евро

A A+ A++ A

Цената за придобиването на оборудването на АЕЦ "Белене" 60 млн. евро, Националната електрическа компания (НЕК), заяви бившият директор на НЕК Мардик Папазян.

По време на поредното заседание на временната парламентарна комисия за разследване на злоупотреби с ядрения проект „Белене" Папазян отбеляза, че на базата на тази цена лицензираните оценители след ред преоценки на активите последно са го оценили на 40 млн. евро през 2004 г., което се е знаело от руския преговорен екип, предаде БГНЕС.

В края на октомвристана ясно, че руската компания „Атомстройекспорт" дължи пари на българската НЕК, което бе констатирано от директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова пред парламентарната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене".

В официално комюнике от 11 септември 2012 г. „Атомстройекспорт" обяви, че увеличава на 1 млрд. евро иска си за компенсации от страна на НЕК за отказа на България от строителството на АЕЦ „Белене".

По-късно икономическият министър Делян Добрев съобщи, че НЕК има задължения от 1.5 млрд. лв. заради проекта за втора атомна електроцентрала.

Проверка на АДФИ показа, че и руската компания дължи пари на българската НЕК.

Според проверката на 28 ноември 2007 г. „Атомстройекспорт" е подписала рамков договор с НЕК за изкупуване на оборудването, намиращо се на площадката в Белене, което няма да бъде интегрирано в новата електроцентрала.

Руската компания трябваше да плати на НЕК 205 млн. евро. За да се продадат активи на НЕК обаче бе нужно разрешение на министъра на икономиката и енергетиката, а към датата на подписване на документа, такова разрешение не беше налице.

„Едва на 13 декември министърът дава съгласие за продажбата," обясни тогава директорът на АДФИ Теменужка Петкова.

От АДФИ не бяха наясно как точно е определена цената от 205 млн. евро при положение, че по оценки на консултанта „Уорли Парсънс" оборудването струва 295 млн. евро.

Впоследствие двете страни подписаха и няколко допълнения към документа, от които стана ясно, че „Атомстройекспорт" трябва да плати на НЕК оборудване на стойност 164 млн. евро.

„На практика, обаче, се плащат 87 млн. евро, а руската страна твърди, че останалите 77 млн. евро са всъщност направените разходи за транспорт, застраховане и т.н на оборудването, които компанията не е длъжна да плати. В НЕК обаче не са предоставени никакви разходо-оправдателни документи, от които да е ясно, че точно това е сумата на разходите," посочиха тогава от АДФИ.

„Всички ваши квалификации са манипулативни. Досега много неща не казахме, защото има търговска конфиденциалност и коректност, но след като вече се споменаха някои цифри, ще наруша тези принципи", каза Папазян.

Според Папазян директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция, участваща също в заседанието, Теменужда Петкова се е опитала да убеди, че оценката на активите няма нищо общо с реалната цена и не може да се използва като база за сравнение, което било манипулация.

Бившият директор на НЕК посочи, че оценката на активите трябва да е максимално близка до реалната, не пазарната, защото в случая пазарна цена няма, категоричен бе той. Затова са и правени периодични оценки, допълни той.

Преговорите с „Атомстройекспорт" са се водили два месеца, като са започнали от цена 295 млн. евро за екипа на НЕК и до 60 млн. евро за екипа на „Атомстройекспорт", уточни Папазян. След тези два месеца безуспешни преговори в тях са се намесили ръководители на по-високо административно ниво, които обаче не могат да бъдат назовани заради конфиденциалност.

Председателят на временната комисия Диан Червенкондев попита дали има документ от лицензиран оценител, чрез който може да се установи, че това оборудване струва 205 млн. евро.

От своя страна Петкова обясни, че законът предвижда да има търг или конкурс, за да се извърши продажба на тези дълготрайни активи при първоначална оценка, направена от лицензирани оценители. При продажбата на активите от принципала е нарушена нормативната уредба, смята тя.

Според Червенкондев има изчезнали, т.е. без разходни документи за 90 млн. евро за които няма и протоколи. Но полученото от страната за това оборудване е далеч по-малко, смята още той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино