„Топлофикация“ влага 32 млн. лева в нова турбина

„Топлофикация“ влага 32 млн. лева в нова турбина
Снимкa: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

„Топлофикация София“ ще инвестира 32 млн. лв. в изграждането на нова инсталация за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в ТЕЦ „София“.

Инвестицията в новата турбина ще бъде изцяло със собствени средства на дружеството, съобщиха в понеделник от пресслужбата на компанията.

Според договора, сключен с обединението „Риск инженеринг - Силови машини“, съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация през 2014 г.

„Програмата за стабилизиране на „Топлофикация София“, предложена от ръководството на компанията в началото на тази година и одобрена от Столичния общински съвет, предвижда да бъдат предприети мерки за подобряване на финансовите, технико-икономическите и екологическите показатели на производствената дейност в топлоизточниците“, коментира изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Стоян Цветанов.

По думите му близо 35 години не са предприемани никакви сериозни стъпки в тази насока, които да модернизират производството на топлинна енергия и да осигурят качествено и екологично топлоснабдяване на столичния град.

„Новото съоръжение ще даде възможност да повишим производителността на ТЕЦ „София“ с около 5%, и най-вече да постигнем над 10% икономия на природен газ, който е основното перо в разходите на компанията“, каза още Цветанов.

Той добави, че в изграждането на турбината ще бъдат вложени изцяло собствени средства на дружеството, като компанията е успяла да договори с партньорите си благоприятни финансови условия за „Топлофикация София“ и оптимално гъвкава схема за разплащане.

Новата инсталация ще замени съществуващата досега амортизирана турбина в ТЕЦ „София“, която е изградена в средата на миналия век и вече е с изчерпан технологичен ресурс.

Съоръжението е с инсталационна мощност за производство на 40 MW електрическа енергия и 80 MW топлинна енергия, като отговаря напълно на изискванията на Европейския съюз за високоефективно комбинирано производство.

Според изчисленията на „Топлофикация София“ с въвеждането в експлоатация на новата турбина консумацията на природен газ ще бъде намалена с над 10 млн. куб.м годишно, а вредните емисии ще са по-малко с близо 20 000 тона еквивалент въглероден диоксид

„Изграждането на новата мощност в ТЕЦ „София“ е разработено като част от бъдещата инсталация, чрез която в „Топлофикация София“ ще се оползотворява горивната компонента от преработката на битовите отпадъци в столицата“, посочи Цветанов.

Според него, когато бъдат изградени и двете мощности, максимално ефективно ще бъде усвояван базовият топлинен товар на централната градска част.

Само от инсталацията за боклука разходът на газ за централата ще се намали с около 10%, подчерта Стоян Цветанов.

„Нашите очаквания са модернизацията на най-стария топлоизточник и реализираните производствени икономии да окажат в бъдеще въздействие в посока задържане растежа на цената на топлинната енергия“, каза още той.

#топлофикация #София #ТЕЦ #Стоян Цветанов #директор #Европейския съюз #инвестиция #турбина #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници