След ексхумацията отново погребаха Ясер Арафат

След ексхумацията отново погребаха Ясер Арафат
Церемония с полагане на венци и молитви ще се състои във вторник в мавзолея на Ясер Арафат в Мукатаа, щабквартирата на Палестинската автономия в Рамала. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тленните останки на палестинския лидер Ясер Арафат бяха повторно погребани в Рамала, след като бяха ексхумирани по-рано във вторник.

Ексхумацията се наложи, за да се установи дали смъртта му през 2004 г. е била причинена от отравяне, съобщиха официални палестински източници.

„Операцията приключи, гробницата беше затворена отново и пробите бяха връчени на френските, швейцарските и руските експерти“, заяви представител на палестинската комисия, разследваща смъртта на историческия палестински ръководител.

Ексхумацията започна сутринта в 5:00 часа местно време (3:00 часа по Гринуич), съобщиха палестински източници, цитирани от АФП и БГНЕС.

Взети са проби от тленните останки на Ясер Арафат и те били предадени на международните експерти, които трябва да ги анализират в съответните страни.

Трима френски съдии, разследващи делото за убийство след заведения иск във Франция от вдовицата на Арафат, присъстваха на операцията. Швейцарските и руските експерти са наети от Палестинската автономия.

Международните експерти трябва да установят дали палестинският ръководител е бил отровен с полоний - хипотеза, разпространена през юли от документален филм, излъчен от катарската телевизия „Ал-Джазира“.

В него бяха показани следи от радиоактивното вещество върху лични вещи на бившия палестински лидер.

Церемония с полагане на венци и молитви ще се състои във вторник в мавзолея на Ясер Арафат в Мукатаа, щабквартирата на Палестинската автономия в Рамала.

#Ясер Арафат #Палестина #Палестинска автономия #Рамала #ексхумация #полоний

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници