Telekom Austria може да раздели компанията на две

Telekom Austria може да раздели компанията на две
A A+ A++ A

Според информация на австрийското издание WirtschaftsBlatt Telekom Austria работи по оценката на възможностите за разделянето на компанията на две части - едната ще се занимава с местния бизнес, а другата ще поеме присъствието в страните от Източна Европа (включително и България чрез "Мтел"), като новият акционер America Movil ще може да има по-голяма роля във втората. Според информацията, ако милиардерът Карлос Слим поиска да разшири присъствието си в Източна Европа, той ще може да направи това, като използва активите на TA.

Това би намалило влиянието на австрийската държава върху европейския бизнес на America Movil, но има опасения, че компанията ще загърби пазара в Австрия. Посочва се, че Telekom Austria среща все по-голяма конкуренция в родината си, като в същото време инвестира много в подобряване на инфраструктурата. В същото време международната дейност на компанията осигурява по-голям потенциал за ръст.

През септември компанията на мексиканеца Карлос Слим придоби 22.76% от ТА, а австрийската държава държи в нея 28.42%. Останалите 48.81% се притежават от различни акционери. America Movil придоби и почти 28% от холандската компания KPN, която има мобилен бизнес и в Белгия и Германия. През първите 9 месеца на година Telekom Austria отчете приходи от 2.07 милиарда евро от Австрия, което е с 5,7% по-малко за година, и приходи от 1.21 милиарда евро от България, Хърватия, Беларус и други пазари (Словения, Сърбия и Македония), което е с 1.2% по-малко за година.

http://wirtschaftsblatt.at/home/boerse/wien/1316638/OeIAG-ruestet-sich-fuer-Match-mit-Slim

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино