В АЕЦ „Козлодуй" започва ОВОС, ако бъде изграден нов блок

В АЕЦ „Козлодуй" започва ОВОС, ако бъде изграден нов блок
Проектната компания за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй" е подписала договор за 2 400 млн. лева с българо-испански консорциум за изготвянето на ОВОС на нова ядрена мощност на площадката на централата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АЕЦ „Козлодуй" започва процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), ако бъде изграден нов блок на площадката на централата.

Едновременно с това, в атомната централа се извършва планирана проверка на Международната агенция за атомна енергия за безопасността  и експлоатацията на ядрените мощности в Козлодуй, предаде БНР.

Проектната компания за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй" е подписала договор за 2 400 млн. лева с българо-испански консорциум за изготвянето на ОВОС  на нова ядрена мощност на площадката на централата.

Проучването е съобразено и с екологичните изисквания на съседна Румъния. Докладът по ОВОЗ ще бъде готов за 12 месеца.

Междувременно стана ясно, че не по рано от април 2013 г. ще бъде завършен технико-икономическия анализ на проекта за Седми блок. Това ще даде възможност на правителството да вземе окончателно решение за изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй, посочи изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Той очаква положителна оценка от ОСАРТ мисията, която започна в понеделник в АЕЦ „Козлодуй".

Докладът на експертите от международната агенция за атомна енергия за безопасността, управлението и експлоатацията на козлодуйската централа ще бъде готов в средата на декември.

#АЕЦ „Козлодуй" #ОВОС #процедура #блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници