Имате имот в блок? Ето каква финансова брадва ви чака неизбежно

Имате имот в блок? Ето каква финансова брадва ви чака неизбежно
A A+ A++ A

Вече стана ясно, че такса вход ще плащат всички собственици, наематели и обитатели в сграда етажна собственост, дори тези, чиито жилища са празни. Предвиждат го промени в Закона за етажната собственост, приети от правителството и внесени за гласуване в парламента, пише Телеграф бг.

В момента има много имоти в жилищни сгради, които са необитаеми. Те са около 10-15 процента от жилищата, чиито собственици живеят, учат или работят в чужбина. Други пък са купени с инвестиционна цел и плащат някакъв процент само при ремонт, промяна в дизайна или инвестиционен проект.

Отпада

От такса вход сега са освободени домакинствата, в чиито жилища не живее никой повече от 30 дни в годината. С промените в закона тази възможност отпада. Собственикът на необитаем имот ще бъде длъжен да плаща сума поне колкото за един обитател.

Ако общото събрание е сметнало, че разходите за асансьор, чистачка, домоуправител, ток и вода за общите части и вноска за ремонти е 12 лева, толкова ще дължи и собственикът, който не обитава жилището.

Една от новите тесли, които се точат с промените в закона е, че обитателите на първия и втория етаж, които в момента не плащат разходите за асансьор, защото не го ползват, също ще внасят парите за лифта, влизащи в определената такса.

Глоба

Всички собственици, наематели и обитатели на имот в сградата етажна собственост трябва да са регистрирани в домовата книга на етажната собственост.

До 15 дни от закупуване, наемане или нанасяне в даден имот собственикът или ползвателят е длъжен да подаде декларация за вписване на своите данни в книгата на етажната собственост. Глобата за неизпълнение на задължението е от 50 до 250 лева или с имуществена санкция от 100 до 500 лева, ако е юридическо лице.

Всяка етажна собственост ще може да открие банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части на етажната собственост.

Чрез нея ще може да се кандидатства за колективни кредити при кандидатстване за различни инвестиционни проекти за енергийна ефективност и по Плана за възстановяване и устойчивост, обясниха от служебното правителство.

Промените в закона вменяват право на домоуправителя или на председателя на управителния съвет на етажната собственост да се разпорежда с финансовия ресурс в общата сметка. Това обаче ще бъде възможно след решение на общото събрание.

#блок #етажна собственост #имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »