Избори 2 в 1: СИК не са свикнали с два списъка

Избори 2 в 1: СИК не са свикнали с два списъка
A A+ A++ A

От изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишни избори. Това ще доведе до закъснение на официалните резултати, съобщи служебният премиер Димитър Главчев.

"Има такова основание. Това са два вида избори. За първи път и избирателните списъци ще бъдат два, с които ще трябва да работят СИК, те не са свикнали. Мислим да ги улесним със съвети на обученията", коментира председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова в "България сутрин".

Тя напомни, че гласуването на предстоящите избори ще може да се извърши и с машина, и с хартия.

"Ще има четири избирателни кутии, кутии за отрязъците от бюлетините. През деня ще имат доста повече работа, зависи и от избирателната активност. След това протоколите с установяване на изборните резултати. Все още няма одобрени изборни книжа от ЦИК. Вероятно те ще възприемат отделно вписване на резултатите от гласуване с хартиени и гласуване с бюлетини от машина. Това означава на всеки вид избор по два вида протокол с резултати. Със сигурност ще става по-бавно, ще има забавяне", обясни Витанова пред Bulgaria ON AIR.

Броят на хората в СИК вече е определен - 7. В някои РИК е между 5 и 9 членове, уточни тя.

"На местни избори, които са най-сложните, отново бяха 7 членовете на СИК. Справиха се. И сега ще се справят. Въпросът е за времето, в което ще се справят. Най-големият проблем е с това, че те са изморени, нетърпеливи в края на деня. Няма как да стане по-бързо. Членовете на РИК са 17 - максимален брой в София", посочи председателят на ОИК в София.

Витанова съобщи, че обучението на всички СИК е присъствено.

"Полезно е за тях. Идват много членове. Грешките не са умишлени. РИК поправят очевидните грешки. Това са сборни грешки в 99% от случаите. Има малко грешки, допуснати при пренасяне от чернова в белова", добави тя.

На предстоящите избори списъците ще са два, което може да създаде забавяне в изборния ден.

"Това е новото. Първо трябва да бъде направена проверка и в двата избирателни списъка - дали избирателят има право да гласува. Ще трябва повече време в СИК. По-трудно ще бъдат допускани двама избиратели да гласуват едновременно. Няма да има място да се осигурят два паравана. Възможно е да има опашки и изчакване", прогнозира Витанова.

Според нея възнаграждението привлича членовете на СИК.

"За всеки труд е важно възнаграждението. Ще има промени, ще има хора, които са се отказали. Могат да бъдат заменени. Обученията обикновено ги правим 10 дни преди изборния ден", обобщи още Витанова и изрази оптимизъм, че ще бъдат спазени часовете за обявяване на изборните резултати.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите