Радев vs. Главчев: Сблъсък заради рокадите в служебния кабинет (ОБЗОР)

Радев vs. Главчев: Сблъсък заради рокадите в служебния кабинет (ОБЗОР)

Атлантически съвет

A A+ A++ A

И днес без отговор остана въпросът ще се съобрази ли президентът с искането на служебния премиер за смяна на министри. Румен Радев ще се срещне с Димитър Главчев, който трябва да обоснове исканите рокади. От Брюксел министър-председателят призова държавния глава да изпълни задълженията си по Конституция.

Вместо укази, президентът реши - иска по-подробни мотиви за исканите смени. Засега такива нямало и в президентството, предаде Нова тв. "Искам да чуя реалните мотиви, които накараха Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението”, настоя Радев.

Затова след два дни на "Дондуков” 2 президентът ще очаква лично служебния премиер с аргументи по исканите рокади. "Ще настоявам той да си спази обещанието за кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. Ще поканя Главчев да обсъдим неговите предложения, които не може да включват зам.-председатели на политически партии”, категоричен е държавният глава.

Визирайки Даниел Митов, президентът отново атакува партиите, подкрепили конституционните промени, с които според него служебната власт е станала уязвима за партийни интереси.

"Вече виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания. Как се заплашва министър-председателят. И аз се надявам Главчев да си дава сметка за щетите, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Но кой поръча смяната и на земеделския министър, когото Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет”, попита Радев.

Отговорът на Главчев дойде от Брюксел. След като президентът го покани, за да обсъдят министерските рокади, служебният премиер от своя страна го призова да спази закона.

"Ще изпълня задълженията си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите предложения за издаване на указ, повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да изпълни задълженията си по Конституция”, настоя премиерът.

Главчев обясни каква е причината да поиска смените в МВнР и Земеделското министерство. "Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна. Не могат да работят на оборотите, които аз искам. Искам непрекъсната комуникация и бързи решения. Нямаме време за изчакване”, категоричен беше той.

Промените в състава на кабинета били изцяло негово решение. "Просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само че те бяха впоследствие от разговорите, които проведох, и това не е трудно да се провери. На което и да е партийно събрание, който и да се изкаже, не би ми оказало никакво влияние”, каза още служебният премиер.

Той обясни защо за готвената рокада в МВнР стана ясно късно вечерта в понеделник. "Дължеше се на това, че изчаквах комуникация с президента. Защото смятах, че така е коректно. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция”, допълни Главчев.

Служебният премиер е готов да продължи комуникацията си с президента що се отнася до "доброто бъдеще на българските граждани”. "Когато приех мандата, казах, че няма да се отклоним от европейския път на развитие на България и това ще го спазвам”, поясни той.


#Димитър Главчев #рокади #служебен кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите