Таня Маринова: Важна е системата за избор на главен прокурор, а не персонажите

По време на пресконференция след избора й за председател Маринова (всредата) каза, че Съюзът не е обсъждал темата за избор на конституционен съдия и от Съюза на съдиите не смятат да се занимават персонално с кандидатурите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Акцентът на Съюза на съдиите е върху правилата в системата по принцип, а не върху персонажите, които в момента участват в надпреварата за главен прокурор, заяви новоизбраният председател на Съюза на съдиите Таня Маринова.

В четвъртък стана ясно, че кандидатите за нов главен прокурор стават трима - това са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Той е съдия и председател на Пловдивския окръжен съд. Сотиров бе предложен на 8 ноември от седем от членовете на ВСС.

Галина Тонева в момента е заместник на главния прокурор при ВКП, Сарафов пък е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

На 8 ноември кадровиците приеха процедурни правила за избор. Според тях кандидатите ще се изслушват по поредността на постъпване на кандидатите и ще се гласуват по електронен път. Това предизвика бурни реакции в обществото, заради съмненията, че правилата са в полза на един кандидат – първия, чиято кандидатура беше внесена – Сотир Цацаров.

По време на пресконференция след избора й за председател Маринова каза, че Съюзът не е обсъждал темата за избор на конституционен съдия и от Съюза на съдиите не смятат да се занимават персонално с кандидатурите, предаде информационна агенция „Фокус".

Маринова заяви, че е било обсъдено единствено подобрението на организацията на работа с цел по-добра комуникация с членовете от цялата страна.

„Вече сме изразили принципната си позиция по отношение правилата на Висшия съдебен съвет и продължаваме да поддържаме становището, според което правилата са еднакви и при избор на главен прокурор и председател на Върховния касационен съд, а впоследствие и на Върховния административен съд", каза Маринова.

„Ние никога не сме смятали, че трябва да се капсулира системата и главният прокурор да е само прокурор или само съдия, но смятаме че трябва да е човек от кариерата, който е добър професионалист и с безспорни морални качества сред гилдията", каза още съдия Таня Маринова.

По думите й всички публични факти трябва да бъдат ясно проверени, защото не може да се хвърлят съмнения и да не им бъде отговорено.

„Когато става дума за моралните качества на всеки един магистрат се хвърля петно върху цялата магистратура", обърна внимание Маринова.

Управителния съвет на съдийското сдружение вече има девет члена, вместо досегашните седем. В новия състав са включени Иван Ранчев от Пловдивския апелативен съд, Станислав Цветков от Районния съд в Севлиево, Екатерина Николова от Районния съд в Благоевград, Петко Петков и Атанас Атанасов от Софийски градски съд, Милена Златкова от Върховния административен съд. Изпълнителен секретар на Съюза на съдиите остава Борислав Белазелков от Върховния касационен съд.

Безвъзмездно като изпълнителен директор на Съюза ще работи съдия Мирослава Тодорова, чиито мандат като председател изтече.

#Таня Маринова #Съюз на съдиите #главен прокурор #Висш съдебен съвет #ВСС #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов #избор #магистрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай