7 души загинаха в атентат срещу шиитска процесия в Пакистан

7 души загинаха в атентат срещу шиитска процесия в Пакистан
От началото на годината в страната при атентатиса загинали над 300 шиити. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Най-малко седем души, сред които и четири деца, загинаха в бомбен атентат срещу шиитска процесия в северозападния пакистански град Дера Исмаил Хан.

17 души са засега ранените, след задействането на взривното с помощта на дистанционно за телевизор при преминаването на шиитската процесия, предадоха „Ройтерс" и Дарик.

Взривената бомба е била с тегло от 8-10 кг и експлозията е отекнала на няколко километра, допълва БТА.

Часове след взрива отговорност за него поеха пакистанските талибани, посочва АФП, цитирана от Дарик.

Говорител на талибаните подчерта, че в страната има между 20 и 25 камикадзета, готови да се взривят и подчерта, че властите няма да ги спрат.

Нападението последва заплахи на сунити, че ще атакуват този уикенд шиити. Последните отбелязват с редица прояви в събота и неделя годишнината от битката при Кербала, в Ирак, в която внукът на пророка Мохамед - имам Хюсеин, и членове на неговото семейство са убити през 680 г.

Годишнината, известна като Ашура, по принцип се отбелязва през целия свещен за шиитите месец Мухарам, но кулминацията на проявите е този уикенд, по-специално неделя.

През декември 2009 г. при самоубийствен атентат в Карачи по време на Ашура загинаха 43 души. Сега заради сунитските заплахи 5000 полицаи са разположени в пакистанския град, където се очакват шиитски процесии.

На много места в страната беше прекъснат обхватът на мобилните телефони, чрез които най-често терористите задействат взривни устройства.

Шиитите са малцинство в Пакистан. От началото на годината в страната при атентати са загинали над 300 шиити.

#атентат #Пакистан #Карачи #бомба #шиити #сунити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници