СДС ще има нова номинация за конституционен съдия

СДС ще има нова номинация за конституционен съдия
СДС издигна кандидатурата за конституционен съдия на президента Петър Стоянов след развихрилия се скандал със съдия Венета Марковска. Стоянов обаче отказа поради ангажименти. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Трябва и ще има нова, достойна номинация на СДС за конституционен съдия, заяви  председателят на Националния предизборен щаб на СДС Борис Марков.

СДС издигна кандидатурата за конституционен съдия на президента Петър Стоянов във вторник след развихрилия се скандал със съдия Венета Марковска. Финалното решение на Стоянов обаче беше отказ заради международните му ангажименти.

Марков подчерта, че няма разделение между членовете на СДС, споделяйки, че за него „един човек, дали е член и дали е морално обвързан със СДС, се определя от отношението му към, може би, най-известната, най-достойната личност на СДС – президента Петър Стоянов", цитира думите му информационна агенция „Фокус".

Марков каза, че не може да се ангажира с това дали ще има изключвания от партията на заседанието в понеделник.

„Това са още по-тежки решения. Мога да цитирам това, което каза председателят Емил Кабаиванов вчера в предаването „Панорама" – моралната присъда, изключването от сърцата на седесарите, вече е факт. Тези, които саботираха Петър Стоянов, членовете и симпатизантите на СДС не ги чувстват вече като седесари. Чисто процедурно как ще се развият нещата – дори и за мен не е от особен интерес", каза още той.

Ръководството на СДС е било информирано за отказа на президента Петър Стоянов (1997 – 2002) от номинация за конституционен съдия чрез официално писмо, получено вечерта в петък.

Председателят на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов заяви преди дни, че номинира бившия държавен глава заради „безспорния обществен авторитет и морал, който притежава", и допълни, че ако бъде избран, ще бъде и естественият председател на Конституционния съд.

Това стана след среща с премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят обещал парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи кандидата, издигнат от СДС.

Петър Стоянов поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти.

#СДС #Борис Марков #КС #Конституционен съд #конституционен съдия #Петър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници