Станишев: Борисов опорочи процедурата за избор на главен прокурор

Станишев: Борисов опорочи процедурата за избор на главен прокурор
В четвъртък стана ясно, че кандидатите за нов главен прокурор стават трима - това са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Процедурата за избор на главен прокурор вече е опорочена с правилата, които бяха приети във Висшия съдебен съвет (ВСС) под натиск на премиера Борисов и на вътрешния министър Цветанов, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

В четвъртък стана ясно, че кандидатите за нов главен прокурор стават трима - това са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Той е съдия и председател на Пловдивския окръжен съд. Сотиров бе предложен на 8 ноември от седем от членовете на ВСС.

Галина Тонева в момента е заместник на главния прокурор при ВКП, Сарафов пък е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

На 8 ноември кадровиците приеха процедурни правила за избор. Според тях кандидатите ще се изслушват по поредността на постъпване на кандидатите и ще се гласуват по електронен път. Това предизвика бурни реакции в обществото, заради съмненията, че правилата са в полза на един кандидат – първия, чиято кандидатура беше внесена – Сотир Цацаров.

На посещение във Варна тази събота Станишев каза, че се преминава противозаконно към явно гласуване, тъй като управляващите ги е страх от тайното гласуване на членовете на ВСС, защото не могат да го контролират, предаде БГНЕС.

„Целта е да има контрол върху гласа на всеки член на ВСС. Това е скандално. ГЕРБ превърна държавата в посмешище", смята лидерът на социалистите.

Станишев каза още, че през 2011 г. правителството е разплатило само 531 млн. лв. по оперативните програми и има опасност България да върне до 40% от 7-те млрд. евро, дадени за усвояване от еврофондовете до 2014 г.

„Поводът за моето посещение във Варна и във Варненска област е кампанията, която БСП в момента прави в цялата страна за срещи с хората", каза Сергей Станишев.

„Темите, които сме подбрали, са най-актуалните обществени и политически въпроси в страната. Те са свързано най-вече с икономическото състояние на държавата, икономическата разруха в резултата на управлението на ГЕРБ, безработицата. Нашата алтернативна политика, която е формулирана много ясно в алтернативния бюджет, който е внесен в Народното събрание с много ясна рамка за допълнителни приходи в бюджета, с по-висока събираемост на данъците и други мерки, и ясни пет приоритета, които трябва да се реализират през следващата година, за да може България що-годе да отлепи от сегашното състояние", каза червеният лидер.

Сред тях на първо място е заетостта, създаването на нормални условия за икономическа активност чрез активна политика на държавата. Без това няма излизане от кризата. Вторият важен приоритет са доходите на хората, особено на тези, които са в най-тежко положение. Става дума за пенсионерите и за още някои категории български граждани.

Третият приоритет на БСП е подкрепата на майчинството, на децата, чрез конкретни мерки, които предлагаме, в това число връзването на средствата, които майките получават за отглеждане на деца до 2-годишна възраст с минималната работна заплата.

Станишев обясни, че това означава увеличаване от 240 на 310 лв. от 1 януари. А също така увеличаване на средствата, които се дават на всички майки в България на 50 лв., което е рязък скок, не достатъчен, но важен като първа стъпка, посочи той.

Четвъртият приоритет на БСП е свързан с подкрепа отново на важни сектори от икономиката. Сред тях е допълнителна подкрепа за земеделието чрез национални доплащания в размер от 150 млн. лв, а също така връщане на ситуацията, която беше отменена от ГЕРБ, т.е. да не се плаща акциз за гориво за селскостопанска продукция – мярка за 100 млн. лв, която ще остане в българските производители.

На пето място левицата иска подкрепа за българското образование и просвета, на науката, научните изследвания чрез допълнителни средства за средното образование, за БАН, за държавните висши учебни заведения.

„Това по същество е основата на бъдещата ни алтернативна политика в управлението на страната. Искаме хората да го чуят и да знаят какви ангажименти поема БСП пред тях", заяви още Сергей Станишев.

#Висши съдебен съвет #ВСС #избор #главен прокурор #Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #Бойко Борисов #министър-председател #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #безработица #образование #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници