Сидеров: Плевнелиев опорочи избора на конституционен съдия, Стоянов е масон

Сидеров: Плевнелиев опорочи избора на конституционен съдия, Стоянов е масон
Според Сидеров депутатите са само инструмент в ръцете на ГЕРБ и изпълняват, каквото им се каже. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Цялата процедура за Конституционен съд (КС) беше опорочена от президента Росен Плевнелиев, защото той няма право да напуска клетвата, заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

Според Сидеров е важно да се знае, че тези които са били избрани, „бяха избрани с решение на Народното събрание, а не чрез заклеване“, предаде Дарик.


„Целият гаф по въпроса с Венета Марковска е отговорност на ръководството на ГЕРБ и то да не прехвърля отговорността от болната на здравата глава, защото това, което става в парламента става по директива на Борисов, а Фидосова го привежда в изпълнение”, каза той.

Според Сидеров депутатите са само инструмент в ръцете на ГЕРБ и изпълняват, каквото им се каже, така че, независимите са изпълнили това, което Бойко Борисов е наредил и отговорността трябва да бъде изцяло на ръководството на ГЕРБ.

„С казуса „Марковска” се получи един голям фарс, който доказа, че българската правосъдна система е критикувана с основание. Бяхме свидетели на една открита сделка, в която Борисов каза на СДС: „Изхвърлете Костов - аз ще ви тегля на теглич”, коментира Сидеров.

Това според лидера на „Атака” е открита политическа далавера, защото е ясно, че СДС не може самостоятелно да влезе в парламента и „вероятно ГЕРБ се надяват да направят фалшификации и с тях да вкарат СДС в работа”.

По отношение на кандидатурата на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС на мястото на Венета Марковска, Сидеров каза, че бившият президент не е подходящ за такъв пост.

Сред мотивите на Сидеров е фактът, че Стоянов е член на международни масонски ложи.

„Това са формации, в които абсолютно на закрито и непрозрачно се решават геополитически въпроси, засягащи и България. Не може човек в най-висшия правосъден форум да бъде член на масонски ложи”, изтъкна лидерът на „Атака”.

Сидеров заяви още, че Петър Стоянов е лобирал през 1998 г. да се чества 700-та годишнина на Османската империя.

„Не мога да подкрепя човек, който е лобирал да се чества Османската империя”, обясни той пред журналистите.

Все пак Петър Стоянов отказа номинацията за член на КС, обяви късно в петък лидерът на СДС Емил Кабаиванов.

„Преди по-малко от час получих писмен отговор от президента Петър Стоянов, отговорът му е кратък и ясен," обясни председателят на дясната партия.

„Независимо от усилията, които положих, се оказа невъзможно да прекратя ангажиментите си към някои международни институции, за да приема номинацията на СДС за КС. Благодаря ви за доверието," пише в писмото на Петър Стоянов до Кабаиванов.

СДС издигна кандидатурата за конституционен съдия на Петър Стоянов във вторник след развихрилия се скандал със съдия Венета Марковска.

Председателят на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов заяви тогава, че номинира бившия държавен глава заради „безспорния обществен авторитет и морал, който притежава", и допълни, че ако бъде избран, ще бъде и естественият председател на Конституционния съд.

Това стана след среща с премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят обещал парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи кандидата, издигнат от СДС.

Петър Стоянов поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти.

#Конституционен съд #КС #Президент на България #Росен Плевнелиев #„Атака“ #Волен Сидеров #ГЕРБ #СДС #Петър Стоянов #Емил Кабаиванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници