Близнашки : 4 години държавата ни е в агония

Близнашки : 4 години държавата ни е в агония

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

„Винаги има опасност от подкопаване на доверието в институциите. Но тя е в действие, на дневен ред е от доста време. Казвал съм, че в продължение на близо 4 години държавата ни се намира в една фаза на агония. Това е една мъчителна драма. Виждаме странни формули за управление – последно беше „сглобката” и какво ли не". Това заяви по НОВА бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в отговор на въпроса има ли опасност от подкопаване на доверието в институциите на фона на скандала с бившия главен секретар Живко Коцев и избора на Калин Стоянов за служебен вътрешен министър.

Той напомни, че „за да управляваш, трябва да си спечелил изборите”.

„Демокрацията по дефиниция е управление на мнозинството. Като не си спечелил изборите – какви реформи ще правиш? Затова е по-добре да има избори - политическите партии да се явят пред избирателите и да ги убедят в своята правота и визия за бъдещето на страната, отколкото тази безкрайна агония да продължава отново и отново”, категоричен е той.

На въпрос трябва ли да отпадне следствената тайна от законодателството – предложение, което се оказа препъни камък за подписването на споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - той отговори:„Категорично не. Предварително е ясно, че това ще бъде повод за множество злоупотреби.

Отиваме към най-страшното възможно явление, а именно политизиране на съдебната система. Това е ефектът от външното вмешателство във вътрешните работи на България.

Политизирането на съдебната система противоречи на всички тенденции в рамките на ЕС. Но у нас всичко се политизира. Виждате, че целия дебат около тази криза се върти около вътрешния министър. Ние все още сме в онези далечни времена, в които премиерът най-често е бил и вътрешен министър, защото така се гарантира, че партията му ще остане на власт”, подчерта проф. Близнашки.


#проф. Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници