Всички области са подготвени за зимата, увериха от АПИ

Всички области са подготвени за зимата, увериха от АПИ
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всички области са подготвени за стартиране на зимата, заяви председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Приети са нови правила за почистване за първи клас пътища и магистралите, посочи Лазаров пред Дарик.

„Няма да се използва пясък вече при тези пътища, а те ще бъдат обработвани само с химикали. Химикалите са по-скъпи, но по-ефективни. В края на сезона ще изчислим, но мисля, че това може да доведе и до икономии", посочи председателят на АПИ.

За ниския клас пътища това няма да е удачно, при тях времето за реакция е много по-забавено, тъй като те се чистят след първокласните пътища и при натрупване на сняг няма да е ефикасно да се ползват химикали. Натрупването на пясък при сухо време е толкова опасно, колкото леда, знаете, хвърчат малки камъчета, чупят се стъкла, каза инж. Лазаров.

Той подчерта, че е доходоносно за фирмите да си събират пясъка след края на зимата, защото този пясък след обработка могат да го използват втори път. Събирането на инертните материали, това е политика на фирмата. То ще им донесе нова печалба.

„Аз тази година се опитах да обясня, че е безплатно това да се събере пясъка, не всички се отзоваха, но тези, които си го прибраха, видяха, че могат да го използват и тази година. Това беше и част от нашата кампания да не се използва пясък по първокласните пътища, защото тези дюни, които останаха по пътищата след тежката зима, която ни сполетя, видяхте, бяха доста неприятна гледка", коментира Лазаров.

Той обясни, че миналата сряда са били одобрени новите цени на винетки, които реално не стават по-скъпи, с изключение на тези за тежкотоварните автомобили.

Лазаров заяви, че тази система се въвежда заради европейска директива, която трябва да се спази.

Цените за винетките за леки автомобили остават същите - 10 лв. за седмична, 25 лв. за месечна и годишна – 67 лв. Поскъпват винетките за камионите. Дневната винетка става от 13 на 20 лв., но годишната остава същата – 1000 лв.

#области #зима #Агенция „Пътна инфраструктура" #АПИ #Лазар Лазаров #винетки #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници