Шарков: В ръководството на СДС има хора с лош и слаб политически опит

Шарков: В ръководството на СДС има хора с лош и слаб политически опит
Според него правилната позиция по отношение на номинацията за конституционен съдия е тази на парламентарната група, а не тази на ръководството на СДС. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Причина за разделението в СДС начинът, по който бе направен изборът на конституционен съдия, заяви депутатът от СДС Ваньо Шарков.

След като номинираната за конституционен съдия от квотата на парламента Венета Марковска не можа да положи клетва заради скандалите около нея и бламирането на президента Плевнелиев, премиерът Борисов се обърка към СДС да номинират техен кандидат.

Решението си министър-председателят обоснова с това, че СДС е най-старата дясна партия в България и част от ЕНП. От своя страна пък десницата номинира за мястото в КС президента Петър Стоянов, който обаче отказа заради международните си ангажименти.

Шарков обясни, че преди две седмици, по време на Националния съвет на партията, е имало решение за приемане на декларация, в която се казва каква опозиционна сила е СДС, предаде думите му информационна агенция „Фокус".

„Поискахме с решение на Националния съвет двамата председатели на парламентарни комисии да се оттеглят от своите постове, за да е ясен знакът ни като опозиция. Изведнъж, само 10 дни след това, се провеждат някакви срещи, на които се правят договорки да се издига конституционен съдия, и ставаме сестрински партии. Това е несериозно. Затова казвам, че в ръководството има хора с лош и слаб политически опит", заяви Шарков.

Според него правилната позиция по отношение на номинацията за конституционен съдия е тази на парламентарната група, а не тази на ръководството на СДС, което е станало категорично ясно и от политолози, и от социолози и от медии.

„Ако сме принципни, и имаме принципни позиции и отношения, тази ситуация ще се отрази благоприятно на СДС", каза още Шарков.

Той отбеляза, че не очаква да има изключвания на заседанието на НИС на СДС в понеделник.

#СДС #Ваньо Шарков #министър-председател #КС #Бойко Борисов #Венета Марковска #Петър Стоянов #Конституционен съд #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници