Лидерът на кампанията за закона "Магнитски": За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България

Лидерът на кампанията за закона "Магнитски": За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България

Ангелина Пискова/БНР

A A+ A++ A

"За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия". Това заяви в интервю за БНР лидерът на кампанията на закона "Магнитски" Бил Браудър.

"Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона. За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия", каза той.

Американо-британският бизнесмен Браудър оглавяваше инвестиционния фонд "Хермитидж Капитал".

Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите му, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда. Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, след което беше арестуван и почина в затвора през 2009 г. Твърди се, че бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ.

Браудър заяви, че след неговата кончина е решил да прекрати дейността си като бизнесмен и да насочи енергията си към тези, които го убиха. Той не е доволен от европейския еквивалент на закона "Магнитски":

"Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не влючва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон "Магнитски" в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата й това да бъде променено и поправено, но не се случи, а трябва да стане в бъдеще в Европа", каза още Бил Браудър.

Интервю с Бил Браудър пред БНР:

- Г-н Браудър, доволен ли сте от приетия от ЕС еквивалент на закона "Магнитски", по-известен като глобален санкционен режим за нарушения на правата на човека?

- Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон "Магнитски“ в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последствия. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата ѝ това да бъде променено и поправено, но не се случи. А трябва да стане в бъдеще в Европа.

На въпрос дали ще лобира за тази промяна, Бил Браудър отговори утвърдително и поясни как ще го направи:

- Както съм го правил винаги. Като работя с Европейския парламент и с отделните страни-членки. Проблемът, който трябва да бъде коригиран, е очевиден. Той трябваше да бъде поправен отдавна.

- Браудър каза, че работи по въпроса със страните-членки, но допълни, че България не е сред тях. На въпроса ми защо, той отговори:

- Не познавам български политици. Но мисля, че България е добър пример, след като имаме такива, които са санкционирани по американския закон "Магнитски“. Доколкото разбирам, един дори беше в кабинета.

- Имате ли информация за дейността им?

- Само в общи линии. Но знам, че в американския списък "Магнитски“ има хора от България.

- Преди пет години заявихте, че не сте пътували до България, защото не сте наясно дали пътуването ви дотам би било безопасно и защото тя е вероятно много близка с Русия. Имате ли все още такива опасения?

- Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона. За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия.

- Убеден ли сте, че това може да се случи?

- Не съм убеден, но мисля, че има известна вероятност. Ако се окажа обратно в Русия, ще умра. Дори да има малка вероятност да бъда изпратен в Русия, това означава, че ще умра. Не искам да се подлагам на такъв риск. Като дойда в Брюксел, знам, че белгийското правителство няма да ме изпрати в Русия. Но не съм сигурен, че и в България ще постъпят така с мен.

- По време на дискусията казахте, че според вас Борис Немцов е убит заради връзката му с приемането на американския закон "Магнитски“. Можете ли да го докажете?

- Не мога. Но вярвам в това. Защото Путин мрази закона "Магнитски“ повече от всичко на света. Той направи свой външнополитически приоритет актът да бъде отхвърлен. След като бе приет, видяхме как той се опита да убие Владимир Кара-Мурза. И вярвам, че Борис Немцов бе убит по същите причини.

- Смятате ли, че законът "Магнитски" е ефективен срещу диктатурата на Путин?

- Знаем, че е полезен заради начина, по който Путин му се разгневи. След като законът бе приет през 2012 г., той ме преследва по целия свят. Иска да бъда арестуван и екстрадиран. Използва всички свои ресурси и енергия срещу мен. Знаем, че той мрази закона "Магнитски“, защото се използва за санкциониране на всички официални представители заради незаконното нахлуване в Украйна.

- Войната обаче все още продължава...

- Законът "Магнитски" сам по себе си не може да спре войната. Но адекватните доставки на оръжие, адекватното санкциониране на олигарсите и адекватните санкции срещу руския петрол вероятно ще отслабят властта му сериозно.

- Вчера Съдът на ЕС реши де отмени европейските санкции срещу двама руски олигарси – Михаил Фридман и Пьотр Авен. Какво е вашето мнение?

- Мисля, че е жалко. Смятам, че санкционирането на олигарси е много важна част от процеса да се потърси отговорност от Русия за нахлуването в Украйна. И фактът, че сега вадят олигарси от списъка, е много лоша тенденция.

На въпрос опасява ли се, че някои от санкционираните по закона "Магнитски" в Съединените щати могат да спечелят дела в американски съдилища и да бъдат извадени от списъка, Браудър отговори, че едва ли това ще стане.


#Бил Браудър #закона Магнитски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници