Шулева за добавките: Фриволна употреба на пенсионната система за политически цели

Шулева за добавките: Фриволна употреба на пенсионната система за политически цели

Стоп кадър/Нова Нюз

A A+ A++ A

Случващото се в пенсионната система е фриволна употреба за политически цели. Добавката беше 75 лева, после 100, няма да се учудя да стане и 150. Всеки започва да наддава и да се прави на "загрижен" за бедните хора. Това заяви бившият вицепремиер Лидия Шулева в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Тръгва се към диспропорции в пенсионната система и дефицитите в нея. Добавките за пенсионери са елемент от социалната система. Хората с ниски доходи трябва да бъдат подпомагани, особено когато предстоят празници. За тази цел обаче да се използват социалната политики, а не да се дават пари по волунтаристичен начин”, смята тя.

Тя се усъмни, че голяма част от хората с минимални пенсии всъщност получават по две. А така се се създава неравенство. „Някои от работещите пенсионери или тези под линията на бедност изобщо нямат толкова нисък доход. Тези, които имат по-високи пенсии, но това е единственият им доход, ще бъдат лишени. Когато не се спазва подоходният критерий, се получават социални изкривявания. Прави се подоходен тест, за да се установи кои наистина принадлежат към уязвимите групи”, коментира Шулева.#Лидия Шулева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите