При бедствия: 2 дни отпуск, ако си доброволец

При бедствия: 2 дни отпуск, ако си доброволец

Pixabay

A A+ A++ A

ва допълнителни дни отпуск ще се дава на хората, които се включват да помагат като доброволци при рискови ситуации и бедствия. Също така полагането на доброволен труд да става само с писмен или устен договор.

Това предвижда нов Закон за насърчаване на доброволчеството, качен за обществено обсъждане.

„В европейската практика дават между 1 и 3 дни отпуска. Доста по-добре е, отколкото старата наредба, в която пишеше, че доброволците могат да получават дърва. От тази гледна точка два дена отпуска е по-подходящо“, коментира Георги Влайков, който е член на „Аварийно спасяване – Пловдив“.

Освен това участниците ще бъдат застраховани, както и ще получават по 2 дни допълнителен платен отпуск. Целта на промените е да насърчат доброволчеството и да отговори на стандартите и най-добрите практики в Европейския съюз и отделните държави членки.

Според Влайков всяка оценка на доброволния труд е добре дошла, но е по-важно да се осигури адекватна екипировка, както и да се поемат направените разходи за пътуване.

„Не знам дали точно двата дни отпуска е най-адекватното нещо“, коментира той и добави, че тези, които участват във формирования на общините, получават по 11,66 лв. на час, но тези към неправителствени организации не получават никакво възнаграждение.

Много важно е да се знае колко пъти в годината може да се възползваме от тези допълнителни дни, защото ако няма ограничение да е веднъж в годината, не е изключено да има и злоупотреби, посочи Влайков и добави, че в чужбина не може непрекъснато да се ползва такъв бонус.

Според него е необходимо работодателите да се стимулират да пускат хората да доброволстват.


#доброволци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници