Васил Терзиев и Георги Георгиев в спор за боклука на София

Васил Терзиев и Георги Георгиев в спор за боклука на София

sofiq.bg

A A+ A++ A

Общинските съветници от ГЕРБ - СДС в София предупредиха, че градът е изправен пред екологична криза заради лошо управление на завода за отпадъци.

Има риск София да бъде глобена, тъй като заравя стотици хиляди отпадъци, вместо от тях да се извлекат полезните суровини. Заравянето на RDF горивото трябва да се оползотворява, категорични са от ГЕРБ-СДС.

Липсват работници, които ръчно да разделят отпадъците, алармира Георги Георгиев:

"Това е огромен екологичен проблем, защото много по-бързо ще се запълни депото и, на второ място, огромен икономически проблем. Няма никаква логика да изхарчим хиляди левове от парите на софиянци, да обработим от камионите за боклук суровината да се превърне в RDF гориво и в крайна сметка да бъде заровено. Дали това е законно? Имаме огромни притеснения, че не е, затова с колегите днес подаваме сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите. Фактът, че се заравя чист RDF, го признава и директорът на завода Савов, включително и във видеата, които сме качили.

На второ място, крайно притеснително е, че няма никаква организация, от 5 месеца, откакто са встъпили в длъжност колегите за рециклирането на отпадъци, говорим за следното - трябва да имат десетки работници, били са 70 през 2023 година на 24-часова смяна, които да отделят от поточните линии различните подлежащи на рециклиране материали. Сепариране, това, което се получава сега, че имат между 6 до 8 души на смяна, което означава, че 1 работник в завода за отпадъци вече пети месец трябва през ръцете му буквално да минат 70 тона отпадъци, от които той да извади метала, стъклото и хартията. Имаме задължения по договор с Европейската комисия, което е било изпълнявано през целия период на работа на завода от 9,52-процентно сепариране. Обърнахме внимание, че един от бункерите в завода е пълен на 90%, а другият на 70%. Такава запълняемост досега не е имало. Това е в резултат на лошата организация, че няма кой да отделя материалите за рециклиране, поради което имахме и десетки камиони на опашка пред завода".

Кметът Васил Терзиев заяви, че до края на годината само 10% от боклука на София ще се депонира в завода за отпадъци, а не 90%, както бе при предишното ръководство. Това е част от оздравяването на завода, в противен случай той ще бъде запълнен с отпадъци до 28 месеца. 2/3 от RDF - горивото, което се произвежда от боклука и вече е с добро качество, се заравя поради липса на интерес.

3 милиона лева ще бъдат спестени от ръчното сепариране на боклука. От 16 на 40 ще бъде увеличен броят на работниците, обяви Терзиев.

"Съоръжение с капацитет 21 години, 21 години експлоатационен срок ще бъде запълнено за около 9 години. Сами може да направите сметката колко точно добре управляван е целият процес по рециклиране и извозване и горене на съоръжение с капацитет 21 години, 21 години експлоатационен срок ще бъде запълнено за около 9 години. Сами може да направите сметката колко точно добре управляван е целия процес по рециклиране и извозване и горене на RDF. 21 години планиран срок за 9 години ще бъде изчерпан, като тук не се включва една малка подробност, че през този период са били извозвани стотици хиляди тонове боклук в Долни Богров. Тоест, това не е само един проблем. Имаме 2 проблема. Оттам нататък вече идват всички други проблеми, с колко се рециклира", коментира кметът.

#Васил Терзиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници