ЦИК: Ще сме готови за избори 2 в 1

ЦИК: Ще сме готови за избори 2 в 1

canva

A A+ A++ A

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че избирателната комисия ще се справи с провеждането на изборите, без значение на коя дата са те. Разбира се, когато до последния момент има неизвестност дали националните избори ще бъдат на една и съща дата, се наложи да разработим всички изборни книжа, решения и документация във варианти.

Пред bTV Нейкова коментира и машинното гласуване. "Във връзка с машинното гласуване - прекратихме старата обществена поръчка, която беше обявена този път доста рано за европейските избори и обявихме новата за изборите 2 в 1". По думите ѝ не може да се изчисли категорично дали ще спестим от разходите за избори, при положение, че се провеждат заедно.

"План-сметката за разходите за изборите се приема с решение на Министерски съвет. Вчера ЦИК съгласува проекта на план-сметка. В милионите, за които винаги се говори по време на избори, частта, която се определя за бюджет на ЦИК е доста малка", обясни председателят.

Според план-сметката проектът е за около 98 млн. лв. "Това са дейностите, свързани с разяснителна кампания, медийни пакети, възнаграждения на избирателни комисии и лица, които подпомагат изборния процес. В изборния процес участват много други държавни органи. Когато план-сметката бъде приета ще видите в постановлението как са разпределени средствата по ведомства", категорично заяви Нейкова.

Тя обясни още, че когато изборите са 2 в 1, някои от разходите се спестяват. Средства за логистика и възнаграждения на ИК също се спестяват.

Нейкова призова всеки гласоподавател да направи справка във връзка с избирателните си права: "За първи път имаме тази комбинация от избори. Различни са избирателните права. За евроизборите има изискване за така наречената уседналост. Затова ще има и два отделни избирателни списъка".

По думите ѝ партиите и коалициите, които заявяват участие за двата вида избори, с едно и също наименование, ще имат еднакъв номер.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници