Михайлова: Политически партизански акции замениха правовата държава

Михайлова: Политически партизански акции замениха правовата държава
Според нея начинът, по който са се случили нещата, е довел и до острата всеобща реакция срещу издигнатата кандидатура на президента Петър Стоянов, който в петък се отказа от номинацията на СДС. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Политически партизански акции разрушиха устоите на институциите, така депутатът от ДСБ и една от номинациите за конституционен съдия Екатерина Михайлова коментира казуса „Марковска", който се разви в последния месец.

„Имаме дефинирана демократична държава, разписано разделение на властите, правова държава, но в рамките на около месец видяхме нарушаване на тези принципи", заяви Михайлова пред Би Ти Ви.

По думите й скандалът е засегнал една от институциите, която досега в известна степен е успявала да опази облика си на пазител на конституцията, превръщайки го в арена на политически битки.

Михайлова визира договорката между министър-председателя Бойко Борисов и лидера на СДС Емил Кабаиванов сините да излъчат кандидатура за незаетото от Марковска място в Конституционния съд (КС).

„Това, че премиерът и председателят на СДС се срещнаха и имаше една реплика: „Който и да е, ние ще го изберем" – това не е редно. Не може така. За много малко позиции в държавата има изискване за вискоки професионални и нравствени качества. За конституционен съдия изискванията са високи, защото КС със своите правомощия се превръща на пазител на правовия ред в държавата. Това е много сериозна позиция, там не може който и да е", коментира Михайлова.

Според нея начинът, по който са се случили нещата, е довел и до острата всеобща реакция срещу издигнатата кандидатура на президента Петър Стоянов, който в петък се отказа от номинацията на СДС.

По думите на Михайлова, тъй като Петър Стоянов е бил държавен глава и „ако беше влязъл в този толкова разкалян терен", не само КС, но и президентската институция щеше бъде забъркана по един недобър начин.

Тя каза, че на първата процедура по определяне на кандидатите за конституционен съдия от квотата на парламента тя е била една от желаещите да заемат поста, но сега вече не би участвала.

„То е ясно, че няма състезание, че няма преценка на качествата на кандидата, а има друго – кой с кого се е договорил. В нашата конституция е заложено да се стига до политически избор на позиции, които трябва да са независима власт", заяви Михайлова.

Проблем с неспазването на разделението на властите Михайлова отчете и при избора на нов главен прокурор, който предстои.

„Малко или много ще е политически продиктуван изборът на главен прокурор. Един от кандидатите се обяснява, че му е неприятно, че е обявяван за харесван (Сотир Цацаров, за когото й премиерът, и вътрешният министър се изказваха благосклонно – бел. ред.) . Не е работа на изпълнителната власт да казва кого харесва", каза Михайлова.

Тя обаче отчете изострена чувствителност на обществото и медиите, която според нея в последно време се е била поизгубила.

#Екатерина Михайлова #Венета Марковска #ДСБ #КС #Конституционен съд #СДС #Петър Стоянов #кандидатура #конституционен съдия #Бойко Борисов #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници