Мит или факт хладилника ни разболява + какво е болест на мръсния хладилник

Мит или факт хладилника ни разболява + какво е болест на мръсния хладилник

canva

A A+ A++ A

Хладилникът е основен домакински уред, който помага за поддържането на храната свежа и безопасна за консумация. Въпреки това, той може също така да бъде източник на бактерии и микроби, ако не се почиства правилно. В тази статия ще разгледаме митовете и фактите относно разпространението на болести от мръсни хладилници и ще предоставим съвети как да поддържате хладилника си чист и хигиеничен.

Мит 1: Мръсният хладилник винаги причинява хранително отравяне

Факт: Въпреки че мръсният хладилник може потенциално да причини хранително отравяне, това не винаги води до заболяване. Бактериите като Salmonella, E. coli и Listeria могат да растат в хладилник, но наличието им не означава непременно, че храната е замърсена. За да се случи инфекция, тези бактерии трябва да попаднат в тялото чрез консумация на заразена храна.

Мит 2: Редовното почистване на хладилника не е необходимо

Факт: Хладилниците трябва да се почистват редовно, за да се предотврати натрупването на бактерии. Препоръчително е да почиствате хладилника си поне веднъж на всеки 2-3 месеца, или по-често, ако забележите признаци на мухъл, неприятни миризми или растеж на плесен.

Мит 3: Избърсването на повърхностите с разредена белина убива всички бактерии

Факт: Докато белината е ефективен дезинфектант, тя не елиминира всички видове бактерии. Някои бактерии, като например спорите на Clostridium botulinum, са устойчиви на белина и могат да продължат да виреят дори след избърсване с този продукт. Освен това използването на белина може да повреди някои видове пластмаса и други материали, използвани в съвременните хладилници. Вместо това използвайте мек сапун и топла вода, последвани от изплакване с бял оцет, за да премахнете бактериите и да дезодорирате вътрешността на вашия хладилник.

Мит 4: Храната трябва да се съхранява само в херметически затворени контейнери, за да се предотврати замърсяване

Факт: Докато съхраняването на храна в херметически затворени контейнери може да помогне за намаляване на риска от кръстосано замърсяване, важно е също така да вземете предвид температурата и влажността във вашия хладилник. Много хладилници имат зони с различна температура и влажност, предназначени за различни видове храни. Съхраняването на нетрайни продукти при правилната температура и влажност ще помогне за предотвратяване на растежа на бактерии, независимо дали храната е опакована или не.

Болест на мръсния хладилник

Казват, че летните инфекции се крият в хладилниците. Това е вярно, особено, когато хладилникът е препълнен, ползва се от много хора и в него се съхраняват неизмити зеленчуци и плодове. Ако преди това зеленчуците са стояли в хранилища и са ги налазили мишки, по продуктите остават чревни бактерии, причинители на инфекция. Тя е известна като йepcиниoзa, по името на нейния откривател – френския учен Александър Йерсен, който пръв е изолирал причинителя – Йерсиния ентероколика (Yersinia enterocolitica). Бактерията се размножава най-активно във влажна среда и при ниска температура. Така че хладилникът е идеално място за нея. Ако е препълнен, йрсениите лесно се прехвърлят върху останалите продукти – месо и мляко.

Заболяването се проявява чрез силно разстройство (до 10 пъти на ден), което протича средно около 2 седмици с появата на слуз и кръв в отделянията. Телесната температура е повишена температура (рядко много висока). Болният повръща и се увеличават лимфните му възли. Нерядко йерсиниозата предизвиква усложнения.
На първо място това е инфекциозният полиартрит (възпаляват се всички стави). Възможно е развитието на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и по рядко – възпаление на щитовидната жлеза, черния дроб, жлъчката, мозъчната кора.
Лечението се извършва с антибиотици от групата на тетрациклина или сулфонамиди. Според тежестта на заболяването се включват и аминоглюкозиди и флуорохинолони.

Ето защо не бива да се подценява правилното съхранение на хранителните продукти. На първо място това означава редовно почистване на хладилника и поставяне в него само на измити плодове и зеленчуци. Внимание изисква и питейната вода, чрез която също може да се пренесе заразата. А когато пътуваме, задължително е да вземем със себе си средство за понижаване на температурата, защото острите диарии винаги протичат с висока температура. Добре е също да се снабдим и с противодиариен препарат. За преодоляване на проблема помага и пробиотик. Той допринася за усвояване на белтъчините и млечната захар – лактозата, като по този начин подобрява локалния имунитет в лигавицата на червата.

#хладилник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници