Според Асен Василев митниците се справят добре в борбата с контрабандата

Според Асен Василев митниците се справят добре в борбата с контрабандата

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Според финансовия министър в оставка Агенция "Митници" е постигнала много добри резултати в борбата с контрабандата, а обвиненията срещу шефката на агенцията Петя Банкова тябва да бъдат доказани в съда. Василев определи като "мутренски подходи" заплахите срещу главния секретар на МВР сам да си подаде оставката.

Дни след арестите в Агенция "Митници" финансовият министър в оставка отчете:

"Агенция "Митници" постигна много добри резултати в борбата с контрабандата, рекордно количество заловени наркотици. Знаете, че госпожа Банкова по външен сигнал уволни 20 служители. Това, което имаме като обратна връзка е, че всъщност последните две седмици нямаме сигнали от шофьори да са им искани подкупи на митницата", каза Асен Василев.

За обвиненията на Банкова Василев разбрал от медиите. На въпроса дали е разчистване на сметки Василев отговори:

"Всякакви слухове се носят. Видяхме една много подобна акция 2020 година, когато влязоха в президентството, двама президентски съветници бяха отведени и обвинени. Три години по-късно нито един от тях не е осъден".

Според Асен Василев информацията, която главния секретар на МВР изнесе - че е бил заплашван, за да се откаже от поста си, е абсолютно недопустимо в нормална европейска държава.

"Това са мутренски подходи. Ако някой има реални доказателства срещу господин Коцев, тези доказателства трябва да се докажат в съд и съдът да го отстрани. Прибягването до мутренски подходи, където той е заплашван сам да си подаде оставката, най-логически на мен ми говори, че доказателства за неговото отстраняване няма. Има опити за сплашване", каза Асен Василев - министър на финансите в оставка.

За Георги Гвоздейков, които реши да остане и в служебния кабинет като транспортен министър Василев коментира:

"Всеки си има глава на раменете. ПП също така си има устав, който казва, че едно такова оставане, което не е съгласувано със структурите на ПП - националния съвет, води до автоматично изключане на партията".

Плановете за след изборите: България да бъде нормална европйска държава.

"По този път ще търсим съмишленици, защото нямаме 51 % от вота", посочи финансовият министър в оставка.

БНТ: Тогава след изборите с кого?

Асен Василев: Ние показахме много ясни условия, те са записани в меморандума какво трябва да се случи от тук нататъка. Основното нещо, което трябва да се случи е веднъж за винаги да махнем предварително нагласените мачове в страната. Всеки, който иска да подкрепи това и го демонстрира не само на думи, а с реално гласуване в Парламента и реални действия, е добре дошъл партньор.

Финансовото състояние на страната е добро, заяви Асен Василев и допълни, че приходите са точно какво са планирани в бюджета, а разходите се извършват стриктно по закона.


#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници