Евро лидерите не се разбраха за бюджета – нови преговори през 2013

Евро лидерите не се разбраха за бюджета – нови преговори през 2013
Още по средата на днешния ден стана ясно, че европейските лидери едва ли ще постигнат компромис по бюджета за периода 2014-2020. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Двудневната среща на върха на Европейския съюз, посветена на приемането на 7-годишния общ бюджет, приключи без постигане на споразумение, съобщиха представителите на няколко делегации.

„Няма постигнато споразумение", заяви официален представител, цитиран от Агенция „Франс прес”.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой смята, че споразумение за бюджета на ЕС е възможно в началото на идната година.

Той добави, че има достатъчна степен на съгласие между ръководителите на 27-те държави-членки.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер намекна по-рано в петък, че преговорите за бюджета могат да продължат през февруари 2013.

Още по средата на днешния ден стана ясно, че европейските лидери едва ли ще постигнат компромис по бюджета за периода 2014-2020, тъй като позициите на богатите и бедните държави са твърде разнопосочни.

Британският премиер Дейвид Камерън остана непоклатим по въпроса за съкращенията на бюджета.

„Наистина има проблем", отбеляза министър-председателят, който е изправен пред тежката задача да води преговори с европейските си колеги и същевременно да умилостивява властните евроскептици в своята Консервативна партия.

Великобритания, както много от страните в Европа, отговаря на икономическата криза с големи съкращения на разходите. По тази причина, според Камерън, е време Брюксел да стори същото.

От своя страна и германския канцлер Ангела Меркел също намекна по-рано в петък, че форумът в белгийската столица ще приключи с неуспех за континента.

„Мисля, че през този рунд няма да стигнем до това, на което се надяваме – а именно до единодушно решение", коментира тя.

„Ако се нуждаем от втори рунд, ще ни отнеме необходимото ни време", допълни Меркел.

#Европейския съюз #Европейския съвет #Херман Ван Ромпой #ЕС #Еврогрупата #Жан-Клод Юнкер #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници