Рашков: Отдавна имаме информация, че вътрешният министър изолира Живко Коцев от работата в МВР

Рашков: Отдавна имаме информация, че вътрешният министър изолира Живко Коцев от работата в МВР

Стоп кадър

A A+ A++ A

"Отдавна имаме информация, че Калин Стоянов не желае да работи с Живко Коцев като главен секретар, изолирайки го от работата в министерството". Това заяви пред БНТ Бойко Рашков, депутат от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър.

Той определи оттеглянето на Коцев от системата на МВР като логично решение:

"Очевидно главният секретар не може да работи в нормални отношения със сегашния вътрешен министър. Той се раздели с доста ръководни служители в МВР, включително на регионално ниво".

На въпроса успял ли е да се свърже с Коцев, след като днес от ПП-ДБ обявиха, че нямат контакт с него, Рашков отговори:

"Говоря по-общо, имах предвид и времето назад. Днешният ден беше много наситен, имаше закрито заседание на парламента, което се оказа удар във въздуха, независимо, че парламентът беше взел решение да изслуша вътрешния министър".

Рашков разкритикува Калин Стоянов, че не е отговорил на въпроса дали Мартин Божанов - Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР, както и че не знае реда, по който се предоставя достъп до държавна тайна.

"В Закона за защита на класифицираната информация в чл. 39 е предвидено, че от президента до народния представител имат право на достъп до класифицирана информация по определен ред. Този ред беше спазен от парламента, но министърът грубо наруши закона, като не я представи, включително използвайки куриозния аргумент, че това било държавна тайна, все едно НС няма право да се запознае с държавната тайна. А и че това щяло да бъде опасност за живота и здравето на самия секретен сътрудник (тоест на убития Мартин Божанов - б.р).

МВР е национален орган и никой не може да си го присвоява, включително сегашния министър, заяви Бойко Рашков. Той призна, че е имал доверие Калин Стоянов, когато го е назначил за шеф на ГДБОП през 2021 г.

"Заедно работихме по случая с АМ "Хемус". Ние в МВР свършихме това, което към онзи момент можеше да се свърши. В момента аз говоря за поведението на министъра в настоящия ден".

Рашков коментира арестите в агенция "Митници" и ги определи като начало на предизборната кампания. Според него част от държавните органи в момента клонят към определени партии.

"Тази предизборна битка започва изключително нечисто. От страна на онези държавни органи, които в момента, надявам се, си упражняват правомощията по закон, но в известен смисъл ние можем да оценяваме тяхната дейност, че клони към определени политически партии, в никакъв случай към ПП-ДБ".

#Бойко Рашков #МВР #Живко Коцев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници