На 8-ми април идва рядко затъмнение: Как да го наблюдаваме?

На 8-ми април идва рядко затъмнение: Как да го наблюдаваме?

canva

A A+ A++ A

Макар, че няма да бъде видимо в България, рядкото слънчево затъмнение през април тази година развълнува целия свят.

Първото пълно слънчево затъмнение от 2017 г. насам ще се случи в цяла Северна Америка, като ще премине над Мексико, Съединените щати и Канада, съобщава НАСА, цитирани от Vesti.

Както посочва правителствената агенция, пълното слънчево затъмнение се случва, когато Луната премине между Слънцето и Земята, закривайки напълно лицето на Слънцето. В резултат на това хората, които се намират на пътя на затъмнението, ще наблюдават потъмняване на небето (все едно е зора или здрач).

Въпреки че има няколко различни вида затъмнения, пълните слънчеви затъмнения в Съединените щати са особено редки. Всъщност следващото такова ще се случи едва след 20 години.

Ако случайно се намирате на тези ширини, бъдете напълно подготвени, когато събитието дойде на пътя ви.

Ето всичко, което трябва да знаете - от това как да наблюдавате безопасно до това къде ще е пътят на пълното слънчево затъмнение.

Кога ще е пълното слънчево затъмнение през 2024 г.?

Пълното слънчево затъмнение ще настъпи в понеделник, 8 април 2024 г. Това ще бъде първото пълно слънчево затъмнение от почти седем години насам в региона след пълното слънчево затъмнение на 21 август 2017 г.

В колко часа ще започне пълното слънчево затъмнение през 2024 г.?

Действителното време на пълното слънчево затъмнение ще варира в зависимост от местоположението ви, затова не забравяйте да разгледате удобната карта на НАСА за точното време. Според уебсайта на НАСА пълното слънчево затъмнение ще навлезе в Северна Америка в Мексико в 11:07 ч. по Гринуич и ще излезе от Северна Америка в края на брега на Нюфаундленд в 5:16 ч. по Гринуич.

Какъв е пътят на пълното слънчево затъмнение през 2024 г.?

Според НАСА затъмнението ще започне над южната част на Тихия океан, след което ще премине през Северна Америка, Мексико, САЩ и Канада.

Затъмнението ще започне от тихоокеанското крайбрежие на Мексико и ще навлезе в Съединените щати в Тексас. Оттам ще премине през Оклахома, Арканзас, Мисури, Илинойс, Кентъки, Индиана, Охайо, Пенсилвания, Ню Йорк, Върмонт, Ню Хемпшир и Мейн. След това затъмнението ще стигне до Канада в Южен Онтарио и ще продължи през Квебек, Ню Брънзуик, остров Принц Едуард и Нова Скотия.

Затъмнението ще завърши на атлантическото крайбрежие на Нюфаундленд, Канада.

Как да наблюдаваме пълното слънчево затъмнение през 2024 г.?

Ако имате късмета да се намирате на пътя на затъмнението, има няколко неща, които трябва да знаете, преди да обърнете очи към небето. Освен в случаите, когато Луната напълно блокира лицето на Слънцето, не е безопасно да гледате директно към него без специализирана защита на очите (включително гледане на Слънцето през обектива на фотоапарат, бинокъл или телескоп).

За да се подготвите за голямото събитие (и да предпазите себе си и близките си), ще трябва да си купите чифт очила за слънчево затъмнение, които са специално изработени от материали, позволяващи безопасно гледане на слънцето.

"Очилата за слънчево затъмнение използват лещи, които са изработени от черен полимер - гъвкава смола, наситена с въглеродни частици", според уебсайта на Планетарното общество.

"Те са около 100 000 пъти по-тъмни от обикновените слънчеви очила и блокират почти цялата видима светлина, както и цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина", споделят от Планетарното общество.

За повече подробности относно това какви очила да закупите, НАСА има ресурсна страница с проверени компании, които произвеждат и продават безопасни слънчеви наблюдатели и филтри за бинокли и телескопи.

Кога ще е следващото пълно слънчево затъмнение?

След пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 г. следващото пълно слънчево затъмнение ще се случи чак след 20 години. По данни на НАСА следващото видимо за САЩ затъмнение ще бъде на 23 август 2044 г.

#слънчево затъмнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници