Григорова: Ръце, крака, всичко изтича от България, не само мозъци

Григорова: Ръце, крака, всичко изтича от България, не само мозъци

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Общинският съветник в СОС и председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика от МК "БСП за България" Ваня Григорова подкрепи простиращите синдикалисти на днешния протест пред Министерски съвет.

"Ние гоним кадрите. Помните, че преди години се говореше за изтичане на мозъци. Изтичат вече ръце и крака, не само мозъци", коментира Григорова пред "Фокус" ниското заплащане на част от работещите в държавната администрация.

Недоволството е заради запазване на предвидените размери на средствата за преодоляване на различията във възнагражденията на служителите в държавната администрация. Исканията на излезлите на мирен протест членове на КТ "Подкрепа" и "Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации" към КНСБ за увеличение на заплатите са влезли като точка от дневния ред в началото на заседанието на правителството в оставка, стана ясно малко след неговото начало.

Ваня Григорова, която познаваме и като дългогодишен синдикален активист подчерта, че на митинга не са дошли единствено на служителите от Агенцията за социално подпомагане (АСП), както беше анонсирано предварително.

"Обръщам внимание, че тук на протеста не дошли само служители на Агенцията за социално подпомагане, тук са и служители на Агенцията по заетостта, на Националния статистически институт, има хора от НЗОК, има много работещи в държавната администрация, на които дълги години не бяха увеличавани заплатите или пък само с 10%", уточни тя. "Оказа се, че точката дори не е била включена в дневния ред на Министерски съвет. Също така намеренията са за орязване на средствата. Когато орежеш 200 лв., които чисто са 150 лв., какво увеличение им даваш на хората и защо разчиташ те да бъдат твоите ръце, крака и мозък на терен?"

"Нека да припомня, че още при приемането на Бюджета, управляващите се похвалиха, че заделят един не малък фонд за компенсиране на диспропорциите в държавната администрация. Защо? Защото там има много разлики в рамките на една длъжност, която изпълняват различни функции. И не само това. Заплатите в държавната администрация са изключително ниски", обясни Григорова.

"Нали не очакваме човек с 1000 лева заплата да е мотивиран и да работи на 110% от възможностите си, когато ежедневно се чуди как да покрива личните си сметки и ежедневните си разходи?", попита риторично тя.

"През тези няколко месеца се водеха интензивни преговори пред Министерския съвет, както с колегите от КТ "Подкрепа", така и с тези от КНСБ, за това как точно да се разпределят тези средства. След тези положени многомесечни усилия накрая беше изработена методика, по която да се разпределят средствата. Приблизително около 200 лева бруто би трябвало да получат хората.Нека да напомним, че през 2022 година изпитахме инфлация, която не е случвала в последния четвърт век. Не можем да оставим хората, на които се крепи управлението на държавата, функционирането на терен на заплати, близки до минималните", категорична бе Григорова пред "Фокус".

"Искам да добавя нещо много важно свързано със Столична община. Миналата седмица имаше протест на медицинските сестри. Тогава управляващите обещаха да получим средства от държания бюджет, те ги били договорили с г-н Асен Василев. Но и това не го виждаме като точка от дневния ред за заседанието на Министерския съвет. Преди малко алармирах кмета Васил Терзиев и зам.-кмета по финанси и силно се надявам да проведат разговор с техните колеги, защото това са техните съпартийци да включат точката в заседанието на МС, защото освен социалните работници, освен работещите в бюрата по труда и статистиците, медицинските сестри в София, също зависят от решенията на кабинета", уточни общинският съветник в СОС и председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика Ваня Григорова.

Държавата гони кадрите си, категорична бе тя.

"Не могат да остават в България с това заплащане. А после обясняваме, че няма кадри. Ние гоним кадрите. Помните, че преди години се говореше за изтичане на мозъци. Изтичат вече ръце и крака, не само мозъци. Всичко изтича от България. Ако целта на управляващите е поддържането на 3% дефицит, за да влезем в Еврозоната, питам се – нужно ли е да влизаме в Еврозоната в клуба на богатите, като прислужници с една обезлюдена и обезсилена България. За мен отговорът е не", заключи Григорова.

#Ваня Григорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници