Следизборни протести и арести в Турция

Следизборни протести и арести в Турция

canva

A A+ A++ A

"Турската полиция е задържала 89 души в редица източни и югоизточни окръзи в страната за участие в неразрешени демонстрации след местните избори, включително в подкрепа на поставената извън закона групировка Кюрдска работническа партия (ПКК)", това съобщи в акаунта си в социалната мрежа "Екс" министърът на вътрешните работи Али Йерликая, предаде БТА.

На 31 март в Турция се състояха изборите за местни власти.

"На 2 април бяха проведени редица неразрешени акции, по време на които участниците крещяха лозунги в подкрепа на сепаратистката терористична организация (ПКК), замеряха с камъни силите за сигурност и оказваха съпротива на полицията въпреки предупрежденията. Задържани бяха 89 души", написа Йерликая.

Вътрешният министър уточни, че демонстрации и сблъсъци с полицията е имало в окръзите Ван, Хаккяри, Сиирт, Батман, Шърнак, както и в Измир в западната част на страната.

Демонстрациите са свързани както с победата на кандидатите на прокюрдската партия ДЕМ в някои източни окръзи, така и със ситуацията, свързана с кмета на Ван.

Граждани във Ван, заедно с прокюрдски политици, са искали да участват в демонстрация и да стигнат до сградата на районната избирателна комисия в подкрепа на кандидата на ДЕМ Абдуллах Зейдан, който спечели изборите. Впоследствие обаче бе обявено, че изборът му е бил незаконен и бе съобщено, че кметското място ще бъде за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган.

Валийството на окръг Ван реши да забрани всички демонстрации и събирания в района за 15 дни.

Според правителството прокюрдските политици имат контакти със сепаратистката организация ПКК.

Групировката води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, Европейския съюз и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници